Tagine med lamm och aprikoser

Trött på julmat och stora köttbitar kokar jag tagine på lammben, rotfrukter och torkade aprikoser. Egentligen längtar jag efter helt vegetarisk mat men eftersom det vankas besök av T. får det bli något lite mer köttigt. Fast så vidare köttiga är inte de tre lammbenbitarna när jag tittar efter…och det är väl bra. Det är bara mustigheten jag vill åt!

Tagine är ju ett  marockansk kokkärl med ett högt konformat lock men det är också  ett typ av mat, olika gryträtter närmare bestämt. Kikärter eller andra baljväxter brukar ingå liksom även olika sorters rotfrukter, tomat, lök, russin men just till lamm ska det vara torkade aprikoser. Tyvärr har inte min närmaste butik här i Finnmarken någon harissa – den speciella marockanska chiliblandningen som också brukar innehåller ingefära, koriander, vitlök och kardemumma och som alla marockanska matmödrar har sin alldeles speciella variant av. Tagine brukar spetsas med saltade citroner men det har jag faktiskt i min matkällare här vid Fäbodtjärn.

Min harissaersättning: ½ – 1 tsk chilipeppar (kolla styrkan! Min var mycket mild så jag tog 1 ½ tsk), 1 tsk malen ingefära, 1 tsk grovt stötta spiskumminfrön, ½ tsk vardera av malen kardemumma, koriander och kanel.

Det här använde jag till en tagine för 4-5 portioner: 500-600 g koklamm med mycket ben, olivolja, 1 förpck. veg. buljonggelé eller tärning grönsaksbuljong, ½ tsk salt, 5 hela svartpepparkorn, 4-5 dl vatten, 1 burk konserverade tomater, 1 stor morot, 200-250 g kålrot, 1 stor potatis, 2 mellanstora lökar, 2 vitlöksklyftor, 1 sats harissa ersättning (se ovan), 10 torkade aprikoser, 1 dl strimlade saltade citroner ( kan ersättas med några matskedar strimlat citronskal + ½ tsk salt), 1 burk kikärter,  2 dl strimlad purjolök, .

  • Gör så här: Brynen lammbenen i olivolja till de får vacker färg. Häll på spadet från tomatburken, salt, svartpepparkorn samt vatten så det precis täcker. Koka i 30 minuter.
  • Förbered under tiden grönsakerna. Skala och skär rotfrukterna i ganska små bitar men potatisen i klyftor. Skala och skär den gula lökjen i klyftor. Skala och skiva vitlöken. Skölj av saltet och strimla den saltade citronen, Strimla purjolöken.
  • Ta köttgrytan från värmen. Skär loss köttet från benen, skär i mindre bitar och skär bort en del av fettet från köttbitarna om gästerna är känsliga för fett.
  • Hetta upp olivolja i en gryta som rymmer hela rätten. Fräs ”harissan” någon minut. Tillsätt lök, vitlök, rotfrukt och potatis. Rör om och häll på köttbitarna samt kokspadet.
  • Lägg på lock och låt koka i 30 minuter. Tillsätt kikärter, tomater, aprikoser, saltade citron och purjo (spar lite purjo till garnering).
  • Koka i ytterligare 10-15 minuter tills rotfrukterna är riktigt mjuka. Du kan behöva späda med mer vätska under kokningen. Smaka också av med salt och chili.

Ofta serveras tagine med couscous men jag har bara bulgur tillgängligt . Så det får bli bulgur…

Etiketter: , , , , , ,

Ett svar to “Tagine med lamm och aprikoser”

  1. Anna Says:

    fantastiskt bra! nu har jag ett nytt lammrecept =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: