Gratäng med potatis och rotfrukter

Gårdagens rostbiff åt vi med en gratäng med ett nytt stuk, åtminstone för oss. Jag gräddade en potatisgratäng och mellan potatisen la jag skivor av olika rotfrukter, lök, vitlök  och doftade över en aning spiskummin, chili, svartpeppar och timjan. Ingen ost men däremot gräddmjölk och några klickar creme fraiche.  

Det här behövs till 6-7 portioner: 7 stora potatisar (ca 1.2 kg) av mjölig sort, 125-150 g rotselleri, 200-250 g kålrot, 1 stor morot (200 g), 1½ mellanstor gul lök, 2 klyftor vitlök, 1½ tsk salt, 2-3 krm spiskumin, 1-2 krm chilipeppar, 1 tsk timjan, 2 krm svartpeppar, 2 dl matlagningsgrädde, 1 dl creme fraiche, 2-4 dl mjölk

  • Gör så här: Skala potatis, rotfrukter och lök. Skiva tunt. Var extra noga med att skiva morot och kålrot supertunt.
  • Börja med ett lager potatis i en smord stor gratängform. Därefter lager av de olika rotfrukterna, löken och vitlöken. Dofta över spiskummin och chili. Strö över timjan, salt och peppar. Avsluta med ett lager potatis.
  • Vispa ihop grädde, creme fraiche och den mindre mängden mjölk. Häll över gratängen.
  • Grädda i 55 minuter. Kolla om all vätska kokat in, om så är eller om gratängen känns för torr fyll på med varm mjölk. Grädda i ytterligare 5-10 minuter tills gratängen är mjuk. Stäng av värmen och låt stå i eftervärmen i ytterligare 10 minuter.
  • Servera med tunna skivor rostbiff eller rökt lax, några olika sallader och gärna chutney av något slag. Vi åt en mycket god hemlagad rabarberchutney.    

Ps: Givetvis är gratängen en bra och vegetarisk vardagsrätt om den serveras utan kött eller rökt fisk…

Tips: Persiljerot liksom jordärtskockor smakar också bra i gratängen.

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: