Vintermaräng med svartvinbärskräm

Så är det åter helg. Tätt mellan högtiderna så här års. L. önskar sig en Pavlova till efterrätt så här på trettondagsafton och efter en stunds dividerande beslutar vi oss att göra en lite annorlunda Pavlova.

Jag brukar breda en syrlig hemkokt lemoncurd direkt på den fluffiga marängen och sedan täcka med lättvispad grädde och klyftor av persika, kiwi och kanske jordgubbar. Men ikväll blir det en Pavlova a la Fäbodtjärn. Där frysen står för svarta vinbär och hallon. Konsum Nyhammar bidrar med konserverade persikor, kravägg och kravsocker. 

Det behövs 6-8 portioner: Marängbotten: 3 äggvitor, 1,5 dl strösocker, 1 krm ättikssyra(eller sprit). Svartvinbärkräm: 2½ dl frysta, tinade svarta vinbär så gott som osötade, 2 äggulor + 1 ägg (det går med 3 äggulor + 1 tsk maizenamjöl också), ½ tsk maizenamjöl, 1,5 dl strösocker + ev. ½ dl florsocker, 75 g smör. Övrig fyllning: 2 dl vispad grädde, 3-4 konserverade persikor skurna i klyftor, 1½ dl frysta hela hallon

  • Gör så här: Börja med marängen. Värm ugnen til 125 grader.
  • Vispa vitorna med 3/4 dl socker till ett segt, styvt och blankt skum – skålen ska kunna vändas upp och ned. (Det tar några extra minuter men jag tycker marängen blir bäst på detta lite ovanliga sätt.) Vänd ner ytterligare 3/4 dl socker + ättika. Vispa bara någon minut.
  • Bred ut smeten på en bakplåtsduk till en stor rundel. Grädda i 1 timme. Stäng av värmen och låt marängen svalna i ugnen. Nu går det lätt att lyfta bort den från duken.
  • Svartvinbärskrämen. Mosa vinbären något och blanda dem med strösocker, äggulor, ägg och maizenamjöl i en liten rostfri kastrull. Värm på måttlig värme medan du vispar. Värm tills krämen är tjock. Med lite maizena är risken minimal att smeten skär sig.
  • Ta från värmen och låt svalna. Klicka i smöret och vispa tills det smält. Smaka av. Krämen ska vara riktigt syrlig för att balansera marängens sötma och gräddens feta runda smak. Men är krämen för syrlig för din smak rör i florsocker till lagom syrlighet.
  • Lägg ihop Pavlovan när det är dags för dessert. Bred ut svartvinbärskärmen på marängen, täck med flufftig grädde (låt gärna en liten kant av lilaröd svartvinbärskräm titta fram!), lägg på tunna klyftor av persika och knappt tinade hela hallon.

Ps: Anna Pavlova var en berömd rysk dansös och fick vid ett besök i Australien en marängtårta uppkallad efter sig. Marängen står för tyllkjolen, grädden för sidenet och sedan diskuteras det om det ska vara kiwi och/eller persikor och jordgubbar på.

Tips.: Som huvudrättt äter vi hemlagad rostbiff, stekt i 125 graders ugnsvärme till 56-57 graders innetemperatur och till det kommer jag att göra en gratäng med mycket potatis och dessutom en del rotfrukter och lök. Men mer om den senare. Nu kräver vintersolen en promenad. Jag vill låta kinderna färgas röda av den 20 gradiga torra kylan.

Etiketter: , , , , , ,

2 svar to “Vintermaräng med svartvinbärskräm”

  1. Örjan Says:

    Äger några austaliensiska kokböker.
    Apropå pavlova tillsätts där lite majsmjöl vid slutvispningen (tillsammans med vinäger/citronsaft).
    Vet inte vilken betydelse det har för konsistensen, men de borde ju ha erfarenhet.

  2. lottabrinck Says:

    Den finns som sagt var många olika sätt att göra luftiga maränger. Några förordnar bakpulver i smeten. Medan angolsaxiska kokböcker ofta rekomenderar en anings majsmjöl av något slag för att marängen ska bli riktigt styv. Av samma orsak har jag lärt mig att tillsätta ättika eller citron som anses göra att äggvitans proteiner stelnar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: