Från gräddsås till ketchup

Julrensningen fortskrider. Igår åt vi upp alla kvarvarande julköttbullar. På allmän begäran gjorde jag en gammeldags gräddsås men jag spetsade den med äkta soja och en anings portvin istället för sockerkulör (och förstås steksky och buljonggelé). Serverade på gammeldagsvis med kokt skalpotatis och kokta grönsaker, broccolibuketter och vaxbönor. Och givetvis med både lingonsylt och inlagd gurka. Som vanligt diskuterade vi huruvida lingonsylten eller gurkan var viktigast och godast. Det blir så när två släkter och mattraditioner bryts mot varandra. 

Uppenbart är att just köttbullarna i gräddssåen tillhör 50-70-talets barndom och middag med farmor/mormor. Hade vi ätit a la 80-talet och framåt hade det förstås legat pasta på tallrikarna och  ketchup hade ersatt gräddsåsen.

Vad som är läckrast kan diskuteras liksom också vad som är nyttigast men att köttbullarnas sällskap är en tidsmarkör är helt klart. Kanske just gräddsåsens reträtt till förmån för ketchup är den perfekta matliknelsen: Från svensk bondemat till internationell storstadsmat i ett enda tillbehör.

Ps: Tror nu inte att vi äter mindre grädde än vi gjorde på 50-70-talet. Grädde liksom ost hör till den stora vinnarna när det gäller ökad matkonsumtion. Det är en stor myt att vi äter mindre mjölkprodukter. Egentligen har mjölkkonsumtionen snarare ökat än minskat för varje årtionde om man också räknar in gräddprodukter och ost. Det behövs ju 10 kilo mjölk för ett enda kilo ost! Allt snack om att vi får i oss för lite mjölkprodukter är bullshit från den alldeles för inflytelserika mjölkmaffian.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

3 svar to “Från gräddsås till ketchup”

 1. Magdalena Says:

  Hej!
  Den 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
  Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena

 2. hunrig tonåring Says:

  Jag tycker att det är köttbullarna som får avgöra tillbehöret. Både ketchup och gräddsås är gott. Hemlagade köttbullar passar alldra bäst med gräddsåsen och absolut inte med ketchup. På samma vis passar köpeköttbullarna bara med ketchupen! För att dra det ännu längre så passar köpeköttbullarna verkligen inte med potatisen.

 3. lottabrinck Says:

  Ja, varför ska man rata gräddsåsen för ketchupen eller bara hålla sig till det gamla sättet när man kan få både ock. Varför måste det vara antingen eller? Nej fram för en massa alternativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: