Den förb–nade julosten

Äntligen en jul utan den förb–nade röda julosten. Ni vet den där holländska klotrunda edamerosten doppade i julröd parafin. Efter att hela familjen nobbat den år efter år och den röda kulan alltid slutat som pizzafyllning insåg till och med den störste jultraditionalisten H. att i år hoppar vi dem. Tror att tanken på att det nylagda köksgolvet skulle fläckas med det röda parafinet var den sista dödstöten för osten…

Och kommer det upp en disksssion nästa jul om ostens vara eller inte vara vet jag vad jag ska stoppa i halsen på alla traditionalister och andra rödjulost-älskare:  Inte ens småfåglarna gillar eländet!

Annonser

Etiketter: ,

5 svar to “Den förb–nade julosten”

 1. Ivan L Says:

  Här måste jag lämna in en stillsam protest mot förtalet av det holländska guldet 😉 Fick tag på en ekologisk edamer som smakar ljuvligt krämigt. Visst, den får förgylla några plåtar pizza också, men det är inget slöseri.
  Är nu inne på tredje klotet och om det fortfarande finns laget kvar på ekobutiken så lär det bli fler.

 2. lottabrinck Says:

  Låter intressant med ekovariant. Och särskilt om den är krämig, god och inte så ättersalt som den gängse.
  Fast osten nummer på mitt julbord är trots allt den hemlagade potkäsen. I år glömdes den bort – förstår inte hur detta är möjligt- och blev endast till en bonusrest men utan edamer i – se denna sida: https://lottabrinck.wordpress.com/2009/12/28/potkas-bonusmat-1-pa-ost/

 3. gunilla Says:

  Hej Lotta!
  Har köt mycket smakrik och helt annorlunda edamer ost på Gamla Asterdam på söder och fattar hur den faktiskt kan smaka. Men det visste du väl….?

 4. lottabrinck Says:

  Alla trista massproducerade smaklösta matvaror tycks ha en helt unik och smaklig förlaga.
  Vad är felet med modern livsmedelsproduktion? Girighet, lättja eller helt enkelt underskattning av vanliga människors önskan att äta gottoch uppskatta delikatesser?

  • Rolf Persson Says:

   Tummen upp för den reflektionen. Felet är i stort sett samma på det moderna levnadsätt vi lever på. Ingen empati för moder jord,penningkära,egensinniga,utan kärlek till det goda mm därav det sorgliga tillståndet. Men det goda bör vinna, det säger historien i vart fall.
   Rolf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: