Nyårsefterrätt: Kryddiga päron i vin

Koka små eller lite större päron i en härligt kryddig lag av rött vin, rosépeppar*, socker och citron. En dessert som bara blir bättre av att lagas en dag i förväg! Snyggast blir det med ett vin som inte går i blått utan snarare tegelrött. Jag brukar använda Åkessons röda från tetra men det finns fler (bättre?) alternativ. Kolla med personalen på Bolaget. 

Det här behövs till 6 portioner: 6-7 päron eller den dubbla mängden små gråpäron, 6 dl rött vin, 2,5-3 dl socker, 1½ skivad citron, 2 – 2½ msk rosépeppar

  • Gör så här: Koka upp vin, socker (börja med den mindre mängden), skivad citron och rosépeppar. Rör tills sockret löst sig. Smaka av. Sätt åt sidan.
  • Skala päronen men behåll dem hela. Lägg allt eftersom i lagen.
  • Koka päronen försiktigt under lock tills päronen är knappt mjuka.
  • Låt svalna och mjukna i lagen. När päronen svalnat kan du koka ihop lagen.
  • Servera päronen med hopkokt rödvinslag och en klick vispad grädde smaksatt med creme fraiche eller kesella.

* Rosépeppar är ingen äkta pepparsort utan helt enkelt ett frö från en tropisk och Latinamerikansk växt som smakar som en blandning mellan peppar och enbär/rosmarin.

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: