Julskinka – Bonusmat

Hur är det börjar skinkan ta slut eller har ni tröttnat på skinkmackor? I vilket fall som helst ska man väl inte spara skínkan så mycket längre än en vecka… Här kommer en hel lista på olika sätt att förvandla julskinkan till nya lunch- och middagsrätter

  • Skinkwok: Woka/fräs strimlor av rotfrukter– ju fler sorter desto godare och snyggare-, röd- och vitlök, äppelklyftor, strimlad färsk ingefära eller malen, en bit färsk chili eller chili flakes. Fräs i hälften sesam- och hälften rapsolja. Till sätt strimlor av skinka mär rotfrukterna är lagom knapriga. Häll på 3 msk outspädd äppeljuice + 3 msk japansk soja. ”Koka” upp och strö över färsk koriander eller  torkad salvia. Servera med nudlar eller kokt kamutvete.
  • Koka en mustig gryta på röda linser, lök av flera sorter, hela konserverade tomater, slantad morot, en liten skivad aubergine. Smaksätt med strimlad skinka, kapris, svarta oliver och rosmarin. Och om du har några filéer sardeller eller ansjovis. Servera med rostat bondbröd med olivolja, vitlök och fingersalt.
  • Är du lite lat? Köp några slangar vegetarisk ärtsoppa och servera med skålar av strimlad skinka och purjolök. Glöm inte en god senap och torkad timjan.
  • Återuppliva för en måltid 70-80-talets klassiska (uttjatade ?) kasslergratängen med banan, curry och grädde: Värm ugnen till 250 grader. Lägg skivor av skinka i botten på ett ugnsfast fat, lägg på skivor av banan. Rör ihop grädde + mjölk eller matyoghurt med generöst av curry. Häll över och gratinera i cirka 10 minuter. Sätt gärna extra smak med jordnötter eller kokos samt mangochutney. Vanligtvis äts gratängen med ris men tagiatelle eller bulgur är också gott till.
  • Finns det mycket kvar? Servera med en riktigt god potatisgratäng. kanske smaksatt med en aning fransk osötad senap.
  • Gör en italiensk förrättssallad serverad med kokt ägg: Gör en egen majonnäs eller ta ett par matskedar god köpt och smaksätt den med fransk senap, rikligt med hackad inlagd gurka, kanske äppelkuber men alltid med skivade gröna oliver och givetvis finhackad julskinka.
  • Annorlunda julskinkemacka: Gör varma/grillade mackor av delade ciabattabröd med inlagd grillad paprika, tunna skivor julskinka och smulad fårost och en doft svartpeppar. Strö basilikablad eller ännu hellre ruccola över den färdiggräddade mackan. 
  • Fler tips finns längre ner på sajten: Under gårdagens ”Ostkräm till pasta” och Tortilla Navidad.

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: