Potkäs – Bonusmat 1 på ost

Ligger det fullt av slanka vällagrade ostkanter och sladdriga milda julostar i kylen efter helgens överdådiga julbord? Gör din egen potkäs, en klassisk resträtt som brukar pryda mitt julbord. I år däremot gör jag den efter julen och njuter av den välkryddade osten såväl på morgonmackan som när jag hyfsar sillburkarna och tömmer laxfaten.

Det här behövs till en mellanstor burk: 200-250 g (4-5 dl riven) ostkanter, ½ dl grädde ev. mjölk, 50 g smör, (1-2 msk brännvin), 2-3 tsk spiskumminfrön, 1 tsk hel kryddnejilka, 2-3 krm salt

  • Gör så här: Skär bort vaxkanterna och ev. mögel från ostbitarna.
  • Riv det som går, strimla resten och lägg i matberedare med kniven i satt.
  • Droppa i grädde och klicka i smöret. Droppa också gärna över några matskedar brännvin, allra helst kryddat med kummin, koriander, fänkål eller liknande frökryddor. 
  • Stöt spiskummin och kryddnejlika i mortel tillsammans med saltet. Strö över ostmassan.
  • Kör till en lite kornig men välblandad smet. 

Tips 1: Förpacka i små fina burkar och ge bort som nyårsgåva.

Tips 2: Satsen går att halvera men använd då mixer. Och tänk på att en klick färskost- eller dessertost kan ersätta smör och/eller grädde.

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: