Tomtegröt till många

Gör en riktigt stor sats risgrynsgröt i stora, stora syltgrytan så har ni gröt till hela julhelgen och till alla i tjocka släkten. Sätter du in grytan i ugnen behöver du inte heller oroa dig för att gröten bränner fast.  

Förvara gröten på balkongene eller terassen om kylskåpet är fullt och värm sedan i mikro bara så mycket som går åt till vraje måltid. Och glöm inte skålen till tomten!

Till 15-20 portioner:8 dl rundkornigt ris, 16 dl vatten, 3 msk smör, 2 ½ tsk salt, 3 msk socker, 4 bitar kaneltsång, 16 dl mjölk + extra mjölk

  • Gör så här: Skölj risgrynen och häll i stora (10 liter) syltgrytan. Tillsätt vatten, smör, salt, socker och lägg i kanelen.
  • Koka upp och låt koka under lock i 10 minuter. 
  • Häll på en halv och halv liter mjölk. Koka upp.
  • Värm ugnen till 100 grader.
  • Sätt in grytan med lock och låt sjuda i dryga timmen. Rör i mer mjölk om gröten är för tjock.
  • När det är dags att värma på gröten rör du i lite er mjölk och gör på högsta effekt i mikron. Beräkna 1 minut per portion och 1 1/4 dl gröt. 
Annonser

Etiketter: ,

Ett svar to “Tomtegröt till många”

  1. Gela Says:

    God jul och tack för alla bra tips. /Gela

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: