Senapssill på Kistavis

Om glasmästersill är sillälskarens ”hard core” så är senapssill sillen för nybörjare – len, mild och lagom söt i smaken. Gör den själv så blir den godare än det köpta, i allafall enligt L. som just är en nybörjare kring sillbordet…

Självklart gör jag den på mitt Kistavis – varför är miljonprogrammet så anonymt i matlitteraturen?- och allra helst på  hel, icke urvattnad sill. Men den går också bra att göra på urvattnade sillfiléer. Är dessa behandlade med ättika ska du bra lägga dem i senapssåsen…

Gör så här: 2 hel salta sillar eller 4 stora filéer (6 -8 små). Ättikslag: 1 dl socker, 1,5 dl vatten, 5 msk ättikssprit (12 %), 10 kryddpepparkorn. Senapssås: 3 msk söt svensk senap, 4 msk fransk osötad senap, 1 äggula, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 krm svartpeppar, 1-2 msk vitvinsvinäger, 1-3 msk socker, 1 dl neutral rapsolja, 1 dl hackad dill, ett par matskedar vatten

  • Gör så här: Ta ur den salta sillen och skölj. Låt ligga i kallt vatten i 12 timmar om du byter vatten några gånger (annars 24 timmar) . Har du bråttom kan det vara bättre att rensa, draga av skinnet och filea sillen och därefter låta den ligga i kallt vatten i 12 timmar. 
  • Dags för ättikslag: Rör ut sockret i vatten och ättikssprit. Lägg i sillfiléerna och kryddpeppar och låt ligga i 6 timmar.  
  • Gör senapssåsen: Rör ihop senap, äggula, pressad vitlök, svartpeppar och den mindre mängden vinäger och socker. Smaka av. Nu är det mest fråga om tycke och smak. Mer syra? Eller mer sötma?    
  • Rör i oljan droppvis. Blanda ner finklippt (skölj och ”torr klappad” mellan hushållspapper) dill.
  • Tillsätt eventuellt vatten om såsen känns för tjock.
  • Ta upp sillfiléerna, låt dem rinna av och skär i ganska små bitar. Blanda med senapssåsen.

  Ps: Anväder du ättikssyra(24 %) blandar du den med lika mycket vatten för att få ättikssprit.

Etiketter: , , , , , , ,

6 svar to “Senapssill på Kistavis”

  1. Gustav och Isa Says:

    Hej Lotta! Ser fram emot att testa inläggningarna framöver🙂 Våra åtta är redan klara och i övrigt är det grönkålen – stekt med grädde – och den bohusländska äggosten som är julbordets paradnummer (den rökta ålen njuter vi med klädsamt dåligt samvete). Ikväll blir det lutfisk.

    Hoppas att julen i Kista blir lika god som maten du delar med dig av!

  2. lottabrinck Says:

    Här blir det inte några åtta inläggningar…tyvärr. För visst är väl sillen bäst! Däremot kräver mina kära julkamrater prinskorv och köttbullar men också räkor, romsås, rödkål, stekt fläsk och gräddsås förutom en massa vegatariska varianter. Iår slipper vi alla fall makaronipudding.

    Ha det så bra och God Jul

  3. Sila sockermygg och svälja godiskameler « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] Nu ska jag blanda min alldeles egna senapsill av härligt söt senap som smakar så bra till påskens ägg. Däremot hoppar jag ikväll som jag brukar göra den söta kakan, glassen och godiset. Recept på senapssill hittar du här […]

  4. Glöm inte den hela salta sillen « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] sill och göra egnainläggningar är verkligen inte svårt. Kolla här tex.: glasmästarsill och senapsill. Båda recepten klar en sillnovis!  Och till er alla som gillar köpt senapsill: Hemlagad är […]

  5. Dags för julsill « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] bra recept på ”Senapssill på Kista vis” hittar du här. Like this:GillaBli först att gilla denna […]

  6. Silldags « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] sill med lime/citron och massor av dill… Och för er alla som älskar senapssill finns ett bra recept; som enligt yngsta L är bra mycket godare än alla […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: