Norsk lax bra klimatval

Har du funderingar om din jullax? Är den odlade från Norge verkligen ett bra miljö- och klimatval?

Mycket spännade forskning för ta reda på hur laxfilé – en av världens mest spridda råvaror – verkligen påverkar klimatet lokalt men framförallt globalt pågår just nu. Man jämför konventionellt odlad, ekologisk och vildfångad med hjälp av livscykelanalyser. Tittar dessutom på transporter, jämför färsk med fryst och framförallt vad fodret består av. En första delredovisning har kommit. En av deltagarna är svenska SIK.

Den visar att norsk odlad lax är ett bra val för oss i Sverige. Odlingen är den mest klimatvänliga av all laxodling. Den Skottska den värsta…Det som har störst betydelse är fodret. Vegetabilisk foder ger lite påverkan medan stor andel fiskfoder och fiskolja ger höga CO2 utsläpp. Mest beroende på att själva fisket drar mycket energi. Det är därför som viltfångad lax är ett sämre alternativ. Framförallt om fisket är småskaligt!   

En fördel med den norska laxen är att den kan transporteras färsk per långtradare till oss. Vanligtvis är fryst lax ett bättre alternativ än färsk eftersom färsk lax oftast transporteras med flyg.  Fryst fisk liksom andra frysta matvaror transporteras via båt och container och detta är det särklass mest CO2 snåla transportsättet. Så dra er inte heller för den frysta laxen (tex Findus) som rensats i Thailand och sedan åkt båt hit. 

Lite härligt, va? Att den billiga norska laxen är klimatsmart! Men undvik att åka för långt i bilen för att handla den. Då sabbar du allt, nästan. Transport mellan butik och bostad är en stor energipost. 

Det alltid smartare- och trevligare- att vara många kring bordet. Storkok och äta många tillsammans oavsett om det är hemma eller på krogen är energisnålt.

Annonser

Etiketter: , , , ,

8 svar to “Norsk lax bra klimatval”

 1. Ivan L Says:

  Tack för fullmatad information, mycket intressant!
  Vet du hur det är med den MSC- och Kravmärkta torsken och koljan, som Coop börjat sälja i fryst form? Den odlas i Norge också.
  Testade själv koljan förra veckan och den var faktiskt mycket god, med en fin fisksmak utan några bismaker.
  Och då ska man veta att på denna sidan Sverige är vi rätt kräsna med havets läckerheter 😉

 2. lottabrinck Says:

  Tack. Visst finns det mycket intressant om odlad fisk och just lax.
  Jag visste däremot inte att Coops odlade kolja och torsk var Kravmärkt. Kan dock mycket väl tänka mig att den odalde torsken och koljan inte alls behöver så mycket fiskfoder eftersom Omega-3 halten ändå är så pass liten. Och är den dessutom kravmärkt består ju fodret till viss del av fiskrens. Rester är ju alltid bra att ta reda på.
  Kort sagt jag vet inte mycket om den odlade torsken och koljan mer än att det blir alltmer odlad fisk och att det är viktigt att verkligen få igång så schysst odling som möjligt. Bland det mest intressanta är de försök som görs på SLU om foder med mycket sesam och kanske i ännu högre grad med odlade musslor.
  Tyvärr tycker jag att mediabevakning kring odlad fisk är dålig. Har själv försökt intressera vissa tidningar för frågan men möts av tystnad…Stora problem men också stora möjligheter och när vi vet att drygt 50 % av all fiskkonsumtion utgörs av odlad fisk är det en mycket betydelsefull fråga.

 3. Se upp med folie « Lotta Brincks matblogg Says:

  […] bil från Nordnorge och inte som till USA och Japan per flyg! Det finns massor av mer  att säga om lax. Läs och […]

 4. Fjällmor Says:

  Hej!
  Det här blev jag glad av.
  Tack!
  Jag undrar en sak dock.
  Vet du hur omega 3 innehållet i laxen påverkas av de olika foder de får?

  Vänliga fjällhälsningar

 5. lottabrinck Says:

  Hallå!

  Laxen tillhör de fiskar som är dåliga på att omvandla Omega 3 från vegetabiler till s.k. långkedjiga Omega 3 fettsyror (DHA, EPA) – de är ju de långkedjiga som är mest intressanta av hälsoskäl. Får laxen foder som består av småfisk, fiskrens och plankton (alger) kan den bygga långkedjiga Omega 3 fettsyror.

  Nya spännade forskningsförsök har dock visat att om laxarna (och andra laxfiskar) får foder som innehåller sesamfrö kan de bygga långkedjiga Omega 3 fettsyror.

  Oftast är faktiskt den odlade laxen mer rik (per gram men inte procentuellt sett) på Omega 3 än den vilda beroende på att den odlade är fetare.

  Intressant är också att det finns fiskar som kan bygga långkedjiga från vegetabilsk källa t.ex. mört och harr.

 6. Fjällmor Says:

  Tack för ditt svar!

  Vi äter mest vildfångad fisk (röding, öring, abborre, harr, sik) då vi bor som vi gör men jag har funderat mycket på hur det är med den odlade laxen både ur miljösynpunkt och näringssynpunkt (beroende på foder just). Vi måste ju komplettera från frysdisken emellanåt…

  Vet du var man kan läsa om de olika fiskarnas omega 3-innehåll?

  Det vore skoj att låta barnen välja fisk efter topplistan 😉

 7. lottabrinck Says:

  Har dåligt med uppgifter tillgängliga just nu. Så låt mig återkomma i veckan…

  Du kan alltid kolla på livsmedelsverkets databas över näringsvärden:
  http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Livsmedelsdatabasen

  Den är lite bänglig att använda tycker jag. Men där finns i all fall uppgifter på Omega -3 i fisk (kolla under fettsyror 18:3)

  Lycka till.

 8. Fjällmor Says:

  Vilken service.. tack!

  Nu ska jag botanisera lite mer i din fina blogg

  Vänligen

  /Fjällmor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: