Fredagsmys: Biff à la renskav

Gillar renkött: mycket smak och ett klimatsmart köttval. Jag som många andra har svårt att få tag på ren i annat format än som djupfrysta platta paket skav. Men å andra sidan går snabbt att steka skaven som biff special… Komplettera potatisen med rotfrukter så blir det ännu läckrare. Obs. receptet går utmärkt att fördubbla

Det här behövs till 2-3 portioner: 1 paket renskav (ca 275 g), 1 liten purjolök, 1 morot (mellanstor), 1 skiva (150 g) kålrot, 1 persiljerot eller 1 skiva rotselleri (100 g), 2 mellanstora potatisar, 2 msk olivolja, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 2 äggulor, pepparrot, fransk senap, kapris och ev. inlagda rödbetor

  • Gör så här: Skär ett snitt längs med purjolöken och skölj bort sand som kan finnas mellan bladen. Skär sedan tvärs över till centimetertjocka ringar.
  • Skala och skär rotfrukterna och potatisen i små kuber.
  • Lägg renskavsblocket i kall stekpanna. Sätt på högsta värme och peta loss skaven allteftersom den tinar. Blanda ner purjolöken. Fräs skav och purjo till fin färg. Ta upp fräset.
  • Fräs sedan rotfrukter och potatis i olivolja på medelvärme tills rotfrukter och potatis fått vacker färg. Stänk på lite vatten, lägg på lock och efterstek tills rotfrukterna är knappt mjuka.
  • Blanda ner purjo och renskav. Låt allt bli riktigt varmt. Salta och peppra.
  • Servera med en äggula i sitt skal. (Skölj ägget innan du knäcker det så slipper du varar rädd för obehagliga bakterier.) Samt riven pepparrot i en driva, en klick senap, någon matsked kapris och kanske även inlagda rödbetor.
Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: