Spar på el: laga ekonomiskt

Akta er nu kommer några riktigt präktiga rader med råd hur man enkelt utnyttjar energin bättre och spar sköna slantar. I dagarna är ju elpriset som allra högst.

Största elförbrukarna i hemmet är förutom belysningen kyl och frys. 

  • Bästa sättet att spara energi där är att frosta av frysen ofta – nu till exempel när det är fryskallt ute.
  • Dammsuga av baksidan på frys och kyl.
  • Låt den frysta maten tina i kylen.
  • Ställ in temperaturen på mellan +6  till +8. Det är bara i proffskök temperaturen behöver vara lägre.
  • Kolla också var i kylen det är kallast och förvara det känsligaste som kött, fisk, mjölk där. Grönsaker och frukter mår bättre i högre temperatur.
  • Frysen behöver inte vara kallare än – 18 grader.

Själva matlagningen kräver ungefär lika mycket som tvätt och tork. Små apparater som vattenkokare, mikro, elvisp, matberedare osv tar mycket lutet eftersom de används kort tid. Ugnen är den apparat som drar i särklass mest el. Så ersätt ugnsmatlagning med t.ex.:

  • Grädda varma mackor i våffel- eller smörgåsjärn.
  • Varför inte våfflor istället för ugnspannkaka eller öppen omelett/tortilla i stekpanna istället för i ugn?
  • Mycket ugnsmatlagning kan ersättas med hjälp av en traktörpanna med lock.
  • Använd mikron för att tillaga/värma färdigmat och rester.
  • Laga steken i gryta på spisen.
  • Gör en upside -down-cake istället för en vanlig äppelkaka i ugnen.
  • Utnyttja för- och eftervärme. Sätt in i kall ugn och stäng av 10-20 minuter innan maten eller bröden är riktigt klara.
  • Rostade potatisklyftor eller rotfrukter sätts in i kall ugn, sätt värmen på 250 grader och låt grädda i 20 minuter vid full värme, stäng av och låt stå och eftergrädda i 15-20 minuter.  
  • Passa på att grädda/steka flera bröd och/eller rätter efter varann när ugnen redan är uppvärmd. Uppvärmningen drar nästan lika mycket energi som en halvtimmes användning…
  • Men riktigt stora statser som ska stekas länge kan dra mindre el i ugn än på spis. 

Och för er alla som tror att spillvärmen från ugnen, kyl/frys och andra aktiviteter i köket kommer till nytta och minskar annan uppvärmning vill jag säga: Tyvärr funkar det inte så. Det mesta spillvärmen går ut med ventilationen, kokande och varmt vatten slås ut, rinner ut i avloppet och få har så känsliga reglerutrustning på radiatorerna att de reagerar på t.ex på att ugnen är igång…

Annonser

Etiketter: , , , , ,

4 svar to “Spar på el: laga ekonomiskt”

  1. Gela Says:

    Sånt tycker jag om. Men hur är det att elda i vedspis…???

  2. lottabrinck Says:

    Elda i vedspis är ju inget vidare när det gäller sotpartiklar men ved är ju åtminstone klimatneutralt.
    Vedspis som också funkar som värmekälla är bra. Bäst är förstås om den är ansluten till det vattenburna värmesystemet. Men eftersom vedspisen ger så mycket värme slår säkert radiatorerna av när du eldar in den…
    Det bästa är säkert att samtidigt använda både vedspisens plattor och ugn när det väl är varm
    Nu känner jag att jag egentligen inte vet så mycket…Någon annan kan säkert ta över?

  3. Gela Says:

    Tack i alla fall. Den värmer bra nu när det är kallt. Passar ofta på att grädda bröd och liknande när jag har den igång. För att ej tala om mysfaktorn. Ha en riktigt God Jul och tack för alla tips och råd. /Gela

  4. Lisa Says:

    Bra förslag! Jag ska frosta av frysen på juldagen om kylan håller i sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: