Även Kravgrisar kan bli sjuka

Var det någon som inte trodde det? DN har idag en artikel med puff på första sida som ”avslöjar” att Kravgrisar är sjuka. Tyvärr inte utlagd på webben (ännu eller innehåller den grava fel?)…

Där sägs att kravgrisar har större problem än de konventionella med mask eftersom de får gå ute och böka. Inomhusgrisar däremot får maskmedel i förebyggande syfte. Men och detta är viktigt: De konventionellt uppfödda grisarna har lika stora problem med leverpåverkan som anses vara den stora plågan och faran vid mask. För övrigt är inte maskangrepp speciellt plågsamma för grisen…

Kravgrisar får aldrig tillskillnad från konventionella nassar medicin i förebyggande syfte och behandlas en kravgris med antibiotika får den inte säljs som ekologiskt uppfödd. Följdaktligen slaktas kravgrisarna så fort som de blir sjuka och deras sjukdomsstatistik blir därmed sämre…På många konventionella gårdar kan grisbonden själv ge medicin även antibiotika när han tycker det behövs …

Stackars kravgrisar eller? Tror man att djur kan lida men inte känna ångest så länge som de har det bra. Att det är först vid transporten och slakten som de känner dödsångest är det förstås alltid bäst att slakta skadade och sjuka djur… 

Artikeln påpekar också att kravgrisar ofta har ledproblem – vår moderna grisras är inte längre lämpad att vara ute och röra på sig. Hemskt. Men är inte ett bättre avelsarbete lösningen istället för att låta dem vara innestängda om man tror på grisens rätt att utveckla sitt naturliga beteende? Hellre än glad bökande gris än en instängd på betong golv. Allra helst en stark, glad och frisk utgångsgris. Även kravuppfödning kan bli bättre.

 Däremot har konventionella grisar större problem med bölder, lungsäckinflammationer och svansskador…

Annonser

Etiketter: , , ,

5 svar to “Även Kravgrisar kan bli sjuka”

 1. Ika Says:

  Jag undrar om det verkligen stämmer att en kravgris inte längre är kravgris om den behandlas med antibiotika. Tycker att det låter lite märkligt… Mina föräldrar har en ekologisk mjölkgård här i Finland (reglerna kan förstås skilja sig mellan länder), och skillnaden när det gäller antibiotika är att karenstiden är längre vad gäller köttet. När det gäller mjölken ska den vara helt ren från antibiotikarester innan den får levereras till mejeriet.
  Som jag ser det är det snarast djurplågeri att helt förbjuda antibiotikaanvändningen inom ekoproduktionen. Det är självklart att man inte använder antibiotika i förebyggande syfte, men om djuret får en allvarlig infektion och verkligen behöver antibiotikabehandlingen måste man ju, även för djurets bästa, få behandla det.
  Jag ställer mig också lite frågande till påståendet om att kravgrisarna slaktas så fort de blir sjuka. Det är nämligen inte så bara att slakta ett sjukt djur, med tanke på livsmedelssäkerheten.

  Kan för övrigt rapportera fårn föräldrarnas gård att korna som de senaste dryga tio åren inte ståt uppbundna numera har bättre kondition året runt )och inte bara under sommarens utevistelse) och överlag är friska. En sak som garanterat spelar in är det faktum att eko-kossor inte får utfodras med för mycket kraftfoder, utan istället ska äta så kallat grovfoder – i praktiken olika former av hö och framför allt mjölksyrejäst gräs och mjölksyrejästa baljväxter. Gräs och hela växtdelar ligger till skillnad från sädesslagens frön betydligt närmare kornas naturliga kost, och då är det kanske inte så förvånande att korna blir friskare och att mjölken innehåller en för människor bättre fettsyresammansättning.

 2. lottabrinck Says:

  Hallå
  Vilka bra och intressanta synpunkter! Allt ska upp på bordet. Jag är långt ifrån expert…Tycker att diskussion och ifrågasättande är bra även av det jag själv skriver…

  Du har rätt delvis – att de inte längre räknas som ”ekologiska” är kanske en liten drastisk formulering. Vad som gäller , vad jag har förstått, är att köttet inte får säljas som ekologiskt inom ett år efter avslutad behandling. Vilket för grisar i praktiken innebär att det inte klassas som ekologiska när de väl slaktas (grisen blir sällan över året om det inte är frågan om avelsdjur).
  Karensen för mjölk är betydligt kortare.

  En ekologisk grisuppfödare i DN artikeln menade att en del av sjukdomsstatistiken för ekogrisar förklarades av att man i högre kände sig tvingade att slakta sjuka djur – alltså inte akutsjuka med någon form av ”aktiv” infektioin men väl grisar med kronisk sjukdom…
  Underbehandlingen av sjuka ekodjur med antibiotika kan vara ett problem det håller jag med dig om… Men jag tycker faktiskt att överutnyttjandet av antibiotika är ett långt större problem…

  När det gäller Ekokor tackar jag för intressanta upplysningar. Och är helt övertygad om att de också mår mycket bättre än de flesta andra kobesättningar.

  Nu ska jag göra mina egna julköttbullar med kravmärkt nöt- och griskött, ekologiska ägg, lök och ekopotatis från Dalarna.
  Trevlig helg

 3. Therese Says:

  Ev sjuka grisar skall behandlas även i en Kravbesättning!!karensen är den dubbla mot konventionella grisar enligt kravs regler.
  Behöver samma gris behandling för annan åkomma senare ,dvs beh nr 2 är det lika med 6månaders karens,vilket innebär på ett slaktsvin att detta kött aldrig blir Kravmärkt.
  Man behöver inte slakta grisen för att den måste behandlas,den kan ju slaktas som konvetionell gris istället.
  Tråkigt att DN sprider såna rykten,min erfarenhet är att Kravgrisar är enormt mkt friskare än konventionella.
  Färre behandlingar och mkt friskare smågrisar,bla pga att de får dia sin mamma Suggan i 7veckor,jämför med konventinella smågrisar som knappt får dia 5veckor,det gör en väsentlig skillnad på hur smågrisens framtida liv blir som slaktsvin.
  Kravgrisar som sköts rätt av duktig djurskötare mår enormt mkt bättre,både fysiskt och psykiskt.
  Jag har jobbat med grisar i 20 år,varav de sista tio åren med Kravgrisar.
  Jag kommer aldrig jobba med konventionell produktion igen.
  Jag mår så bra själv när jag ser glada grisar på bete njuta av utelivet,de kan böka och bada lerbad mm.
  Det förekommer ibland rykten om Kravgrisar som är helt främmande den verklighet jag jobbar med.

  Och som sagt det är en myt att Kravgrisar skulle lida .
  Bara om de har en dålig djurskötare..
  mvh Therese

 4. lottabrinck Says:

  Tack Therese för utförliga och informativa upplysningar.
  Vad härligt med så insatta läsare!

  Om det är något jag vill med mina ibland gnälliga och tillspetsade kommentarer så är det just detta: få igång en diskussion som gör oss alla mer kunniga och upplysta om olika ståndpunkter.

 5. JuLbordet är räddat! « Lotta Brincks matblogg Says:

  […] Lotta Brincks matblogg Råd, recept och rytande « Även Kravgrisar kan bli sjuka […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: