Receptljug -3, 4, 5, 6

Nu är det dags för sur kärring gnäller över omvärldens recept! Jag ska kasta sten i glashus – har väl som alla andra skrivit en massa dumheter…men vad säger ni om dessa recept?

Hur tänkte skribenten (City) som tipsade om en soppa på 3-4 morötter, 1 palsternacka och 1 kålrot…En kålrot kan väga allt mellan 300 g och 1.5 kilo! Vilken ska jag ta? Och är det stora eller små morötter?

Som alla märkt närmar det sig jul och det är ett flitigt bruk av saffran. Numera koster 1 kuvert 40 spänn! Men jag ska inte gnälla över överdrivet användande av saffran. I vissa rätter gör verkligen saffran susen men långt ifrån i alla där den används…Men varför dyr calvados i griljeringen till julskinkan (Allt om Mat)? Är det någon som äter griljeringen på skinkan? Är inte bara användet av calvados ett sätt att göra det hela mer  märkvärdigt? Inte blir skinkan bättre med calvados i det som man petar bort?  Synd på så läckra droppar! Drick dem istället.

Något som inte alls har med jul att göra. Är ni inte fler än jag som upptäckt att det används förfärligt mycket ris i DN:s recept de senaste dagarna… ( 2 av 3 dagar denna vecka). Lite sticker det allt i ögonen efter deras storslagna satsning på att upplysa om klimatet och det pågående klimatmötet? Är något som vi alla som inte har ris som kulturarv enkelt kan göra så är det väl att avstå från metangasbomben ris. Ris är ju ett av få vegetariska livsmedel som är en rejäl CO2 källa.

 Till sist något allvarligare: Föräldraguiden growingpeople  tipsar om hur man kan grodda själv. Jättebra men man glömde påminna om att groddade sojabönor och andra bönor liksom linfrön bör upphettas innan de äts.  De innehåller alla naturliga gifter (lektiner, proteinas inhibitorer, linamarin, dopamin) som vanligtvis försvinner om livsmedlet upphettas! Råa groddar av baljväxter och linfrö rekommenderas inte till barn!

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Ett svar to “Receptljug -3, 4, 5, 6”

 1. Ivan L Says:

  Det var mycket på en gång 😉
  Jag lagar i och för sig grönsaksrätter på frihand utan exakta proportioner. Men recept liksom alla instruktioner mår bra av tydlighet, så man kan gott skriva ut 3-4 medelstora morötter, 1 liten kålrot och liknande. Exakta vikter är tydligast men medför en risk att man uppmuntrar till slöseri. Personer som är mer osäkra i köket kan få för sig att de måste ta exakt mängd, och om kålroten då inte väger 350 gram utan 450 så kanske 100 gram slängs i onödan.
  Egentligen är det främst i bak och desserter som proportionerna är riktigt viktiga.

  Håller med angående calvados i griljeringen. Rent trams. Vill man ha äppelsmak där så tror jag mer på koncentrerad äppeljuice. Om man ugnsbakar sin skinka i lergryta kan man dock smaksätta den med vin eller sprit. Klassikern Burgunderskinka görs med rödvin, lök, morötter och kryddor i lergryta. Ett glas whisky i grytan ger nog också visst avtryck.

  Vad gäller ris är, som du själv skrev om för ett tag sen, sumpriset (merparten av världens ris) som ger stora utsläpp. Det så kallade bergsriset ger inga förhöjda metanutsläpp. Om någon vet var man kan köpa bergsris vore det fint med ett tips.
  När man lagar julriset kan man i alla fall välja ett italienskt, ekologiskt ris. Enligt boken ”Mat och klimat” ger det lägst utsläpp bland risen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: