Fisk med kokos och spenat

Onsdag är vanligtvis fiskdag  hos mig. Så här när julen närmar sig vill jag bryta traditionerna och njuta av något ”utrikiskt”. Så därför får det bli en fiskgryta med kokosmjölk, grön curry, lime och koriander.  

Den här kryddan är thaiinspirerad men inte mer thailändskt än så…Tycker det är svårt att få tag på bra citrongräs och limeblad så jag brukar ersätta med rivet skal och saft av lime. Koriandern däremot har jag i frysen och den är äkta: Med stjälkar och rötter. Brukar ladda när min ”gross” har bra koriander från Mellanöstern eller privata odlingar. Lägger knipporna i kallt vatten med några droppar diskmedel (är paniskt rädd för salmonella). Sköljer noga i kallt rent vatten, klappar torrt mellan handdukar, grovhackar och fryser in i burkar. Sedan är det bara att skrapa det man behöver. Så mitt råd lyder: hellre dill, basilika än vanlig svensk växthusodlad koriander fast allra helst den äkta med rötter…

När det gäller grön curry leverar min dotter en rejäl burk med äkta Thailändskt med bra bett i smaken då och då. Så använder du ”vanlig” från svenska fabrikat ta i mer grön curry för bra smak.

Det här behövs för 4 portioner: 400 g vita fiskfiléer ex. hoki, kolja, torsk, Alaska pollok, Kap kummel (givetvis MSC- eller Kravmärkt), 1 mindre purjolök, 2 vitlöksklyftor, 1 msk rapsolja, 1-2 tsk thai green curry, 1 msk ljus soja eller fisksås, 2-3 dl kokosmjölk (frys in resten), 2 msk socker, 2 limefrukter, 250 g hel spenat, 0,5 dl grovt hackad koriander

  • Gör så här: Lägg fisken hett saltat (1 msk /per liter) vatten om den är fryst.  
  • Snitta purjolöken och skölj mellan bladen. Strimla centimeter tjockt. Skala och finskiva vitlöken.
  • Fräs löken i oljan. Klicka i currypastan och tillsätt fisksås.
  • Späd med kokoksmjölk och koka upp.
  • Rör i socker, rivet skal och pressad saft från limen. Lägg i bitar av fisken.
  • Om du använder färsk fisk: Lägg i fisken och spenaten. Koka upp och sjud tills spenaten tinat. Drag från värmen och låt fisken ”efterkoka” tills den är vit och fast.
  • Om du använder fryst fisk: Lägg i bitar av den halvtinade fisken. Koka upp och sjud några minuter. Lägg i spenaten och sjud ytterligare några minuter  tills fisk och spenat är klara .
  • Tillsätt koriander. Smaka av. Det kan behövas lite salt eller socker…Är det för svagt ta en aning mer curry. Är det för starkt späd med mer kokoksmjölk och tillsätt en näve gröna ärter.
  • Servera med fullkornspasta t.ex. taglitalle eller spagetti.
Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: