Kaffe – gift eller hälsokost?

Kaffe gick länge i hälsokretsar under namnet det svarta giftet tillskillnad från det vita som var socker. Tack och lov har ny forskning visat att kaffe innehåller skyddande antioxidanter – det är ju faktisktt en stenfrukt med två kärnor(frön)! Även koffeinet är nyttigt i lagom stora doser. Koffeinet har en stimulerande effekt som är störst på morgonen och motar tillfällig trötthet. Härligt för oss som inte kan tänka oss en morgon utan en kopp nybryggd java.

Kaffe jämnare ut blodsockernivå hos diabetiker men höjer blodtrycket. En kopp kaffe på eftermiddagen ökar koncentrationen om vi är trötta men inte om vi redan är pigga.  Några restriktioner finns kvar. Inte för många koppar om du är gravid och helst inte kaffe direkt på maten om du har järnbrist. Kaffe liksom te (och kalkrika livsmedel som mjölk)  försämrar upptaget av en mängd viktiga mineraler.

Har du svårt att sova om du dricker kaffe på kvällen? Tänk på att alla dagens koppar påverkar. Halveringstiden för koffein är ungefär 6 timmar dvs. efter sex timmar finns hälften av koffeinet kvar i kroppen. Så det är lika mycket koeffin kvar klockan 1 på natten av en kopp kaffe klockan sex vid middagen som 2 koppar vid lunchtid… Är man gravid, dricker alkohol eller äter p-piller tar det ännu längre tid.

Kaffe är en färskvara. Hur ljuvligt smakar inte ett nyöppnat paket?

Malet kaffe klarar egentligen bara 7 dagar i bruten förpackning. Efter 14 dagar är kaffet odrickbart menar kaffeexperter. Hela rostade bönor däremot är färska i 20 dagar. Häller du över kaffet i en ny burk blir hållbarheten ännu kortare. Luften, syret som strömmar igenom kaffet dödar aromen. Att förvara burken i kylskåp förlänger inte hållbarheten nämnvärt och kylan försämrar smaken.    

Nymalet kaffe i vanlig (otät) papperspåse från fina kaffebutiken ger dyra dåliga droppar. Om det inte dricks samma dag.

Vattnet påverkar kaffets smak. Kaffe blir smakligast om det är  Skåne/mörkrostat när hårda vatten dvs med mycket kalk används. Däremot är ljusrostat bäst i mjuka (lågt pH) vatten som i t.ex. Norrland…Och ni som gillar kokkaffe här får ni nu vatten på er (kaffe)kvarn:  Professionella kaffeprovarna testar alltid kokkaffe för att bäst kunna urskilja alla smaker.   

Konsumentkunskap: Välj  mindre förpackningar. Och eko och fair trade så att kaffet blir till välsignelse också för småodlarna. Tyvärr är bara var 20 svensk kaffekopp ekologisk! Våra 9-10 kilo kaffe om året påverkar stora områden i tredje världen…Näst oljehandeln är kaffe det som omsätter mest pengar. Läs mer om kaffe på SNF:hemsida

Annonser

Etiketter: , , , ,

11 svar to “Kaffe – gift eller hälsokost?”

 1. Gela Says:

  Tack och lov för kaffet. Gråa och tunga dar som denna. Måste bara länka hit från min blogg. Jag började dricka kaffe för ett år sedan och det har en underbar pigg effekt. Ha en bra dag Ingela

 2. David Says:

  Det är ju inte riktigt sant att kaffeprovare testar kokkaffe. Kokkaffe tillreds med malet kaffe i kallt vatten som får sjuda upp och stå en stund. När man koppar (provar) kaffe häller man hett vatten över det malda kaffet för att låta det dra en stund.

  (Malet kaffe är förövrigt oanvändbart efter 15 minuter, oavsett förpackningsmetod. För kaffenördar. 🙂 )

 3. lottabrinck Says:

  Tack för förtydligandet. Du har förstås rätt men jag frågade en kaffeprovare vilket kaffe han tyckte smakade mest likt det de provar och det kaffe som smakade mest. Till min förvåning svarade han, trots fransk bakgrund, kokkaffe!
  Menar du att malet kaffe från en vakuumförpackning egentligen är odrickbart även som nyöppnat? Att det är det från fina kaffebutiken förstår jag men från vakuumpacket?

 4. David Says:

  Hmm… Undrar hur han menar då? Jag skulle vilja likna det vid presskanna isåfall.

  Färdigmalt och vacuumförpackat kaffe är generellt sett mindre intressant för en kaffenörd. De riktigt ”fina” sorterna finns bara som hela bönor.

 5. lottabrinck Says:

  Den finaste kaffeupplevelserna för mig är trots allt de gånger jag har blivit bjuden på nyrostat, dvs hemrostat kaffe. Det smakar alldeles förträffligt oavsett om det är i Tanzania eller i min grannförort Husby i Stockholm…Men det handlar förstås inte bara om smak utan också om samvaro.

  För några år sedan köpte vi på Konsum ett paket handrostat kaffe från Rwanda, ekologisk och fairtrade. Det var ännu bättre i smaken…Och det absolut bästa förpackade kaffet jag någonsin druckit…

  När jag är inne på kaffebekännelser måste jag erkänna att jag är mycket svag för robusta kaffe. Som sällan får nåd i kaffekännares koppar. Jag gillar den tuffa, ruffa smaken och det höga koeffininnehållet…Och jag blir alltid glad när visar sig att snabbkaffet har en rejäl inblandning av robusta liksom espressokaffet. Vanligt vid Medelhavet men inte här tyvärr…

  Min fabless för robusta grundar sig förstås att jag skött om kaffebuskar och kännt den berusande doften av blommande robustakaffe vid Viktoriasjön. Inget plantage kaffe utan odlat i småpbrukarnas trädgårdar tillsammans med bananer, bönor och olika grönsaker…

 6. Ivan L Says:

  Kaffekvaliteten här hemma höjdes avsevärt genom följande åtgärder:
  – goda bönor (självklart eko + fairtrade) i lufttät förpackning. Just nu Sackeus mörkrostade. Johan & Nyström har också goda direktimporterade (alltså utan mellanhänder) från små farmer i Afrika.
  – bönorna förvaras i frysen och hälls upp i kaffekvarnens behållare för att acklimatiseras max en dag innan de används
  – en kaffekvarn med riktiga stenar (keramik) som maler kaffet istället för att banka sönder det med knivar
  – väger upp kaffet, 8 gram per kopp
  – en kaffebryggare som håller hög och jämn temperatur. Holländska Moccamaster.

 7. Ivan L Says:

  och sist men inte minst
  – ta av kaffet och häll upp på termos direkt efter bryggningen

 8. Skydd mot diabetes – Fika mera « Lotta Brincks matblogg Says:

  […] Det gäller att umgås mera med vänner och bekanta, organisera sig i föreningar, mucisera  och inlåta sig i annat trevligt umgänge. Och experten själv dricker mycket och ofta kaffe. Uppåt fyra-fem koppar om dagen. Fast utan både mjölk, socker och fikabröd. Mer om kaffets välsignelser hittar du också här på min blogg  […]

 9. Grönt kaffe med extra antioxidanter « Lotta Brincks matblogg Says:

  […] om kaffe kan du läsa längre ner i bloggen om du klickar här och […]

 10. Frys inte in kaffe « Lotta Brincks matblogg Says:

  […] mer om kaffe bl.a. här och här i min […]

 11. Maria Edlund Says:

  Köpte en kaffemaskin där man maler hela bönor, Kan inte dricka vanligt kaffe längre 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: