Okra – ngombo

Antingen gillar man denna urafrikanska grönsak eller så tycker man den är mest bara trådig och menlös…Själv älskar jag ngombo som är det västafrikanska ordet för Okra eller Lady’s fingers.(Enligt Wikepedia kallas okra för kingombo men det betvivlar jag låter som en taftologi, två prefix?…Nån som vet?) I Nordamerika har det typiska afrikanska prefixet n (eller m) försvunnit som antyder att det är frågan om en frukt, ett träd eller någon annan växt…I Usa kallas den gröna bönliknande frukten helt enkelt Okra Gumbo. Och när man vet att okran innehåller en fiberrik växtsaft som fungerar som förtjockningmedel så är det kanske inte så underligt att Cajunkökets mest berömda stuvning kallas gumbo…Dessutom är väl ”Gumbo” en av Hank Williams mest välkända låtar 

Nåväl okra är ingen baljväxt utan en malva och bland annat släkt med Hibiskus. Vanligtvis brukar jag på grekiskt vis koka okra tillsammans med lök, vitlök och tomat men härom veckan fick okran också sällskap med bladspenat (skulle förstås ha varit kassawablad) och så spetsade jag på afrikanskt vis med såväl piripiri (chili), kanel och en aning kryddnejlika. Mycket gott om jag får säga det själv. H och jag satte i oss nästan allt tillsammans med  pitabröd av det tunna slaget.

Det här behövs till 3-4 portioner: 400-500 g färsk okra, 1 stor gul lök, 1 vitlöksklyfta, 0,5 tsk grovtstött piripiri, 1 tsk finstött äkta kanel (eller lika mycket malen dvs kassia), några stötta kryddnejlikor, 2 msk rapsolja, 1 burk krossade tomater, 150-200 g hel djupfryst spenat, salt, citron     

  • Gör så här: Skölj okran och skär av toppen (stjälkfästet). Skala och hacka löken och vitlöken. Stöt kryddorna.
  • Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Fräs kryddorna någon minut och tillsätt lök, vitlök och okra.
  • Häll på tomaterna, lite vatten och låt sjuda några minuter.
  • Lägg i spenaten och låt den tina medan grytan puttrar.
  • Smaka av med salt. Servera med bröd och citronklyftor.

Tips: Vill du ha en mer mättnade rätt tycker jag du ska låta någon deciliter välsköljda linser koka med från början. 

Var man får tag på färsk okra? Det finns i alla butiker med mat från mellansöstern.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: