Gris och gurka – besvikelsens iskalla timma

Inte ens ryssarna vill ha våra grisar…Det är lätt att bli populistisk och överdriva eländet i dessa tider av grisplågeri och giftläckage från svenska växthus. Men är det verkligen så konstigt?

Vi är många som levt i tron att svensk livsmedelsproduktion har varit överlägsen när det gäller djurskydd och kemikaliehanterning. Så är det kanske fortfarande eller? Berömmer man sig över sin goda djurvård och slår sig för bröstet när det gäller miljövårdsåtgärder får man finna sig i att vi konsumenter blir misstänksamma när branchen hittas med fingrana i den förbjudna syltburken…

Några frågor:

Hur kan det komma sig att det krävs upprepade inspektioner ( se t.ex DN igår ) för att grisnäringen inte ska bryta mot svensk lag och följa djurskyddslagen? Det är väl inte veterinärernas och länsstyrelsens fel att vissa svenska grisbönder inte värnar mer om grisarnas hälsa? Man kan väl inte skylla på polisen för att tjyvarna stjäl?

Och visst blir man väl rädd när det visar sig att Ryssland (DN idag) inte vill ha vårt griskött. De kräver nämligen provtagning på varje enskild sändning vad gäller antibiotikarester och tungmetaller. Det har ju framkommit mellan raderna att många bönder själva får ge sina grisar antibiotika när de tycker grisarna behöver en dos… Ska man rangorda problemen är överdriven antibiotikaanvändning det allra största hotet inför framtiden. Så är det verkligen bara formalia det handlar om när ryssarna nobbar vårt kött? 

När det gäller produktionen av växthusgurkor och giftutsläppet till bäckar och åar i omgivningen som Sydsvenskan och Sr skrivit om undrar man: Vart tog de berömda rovsteklarna vägen som skulle äta upp skadeinsekterna? Har inte alltid växthusnäringen berömt sig över att de använder så lite kemikalier? Hur kommer det sig att det går att odla gurka ekologiskt? Finns det ett enda skäl varför man ska välja svenska konventionella gurkor framför spanska dito? De senare är ju trots allt ett mycket bättre alternativ energimässigt.

Visst är man väl besviken?

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: