Svenska växthus läcker gift

Läckage av bekämpingsmedel från svenska växthus med konventionell odling är mycket vanligt visar en färsk utredning från SLU .

Under 2008 undersöktes två områden med mycket växthus och i nästan alla prover av ytvattnet i närheten fanns för höga halter av giftiga besprutningsmedel. Tillskillnad från områden med frilansodlling av bär, grönsaker och frukt… 

Ännu ett skäl att avstå från svenskt växthusodlat om det är konventionellt producerat. Att svenska  växthusodlade tomater (under vintern) drar mer energi per kilo än flygtransporterade från Kanariöarna vet vi redan. Visserligen har de flesta odlarna idag gått över till bränsle som inte ökar CO2 belastningen men det är fortfarande tveksamt med svenska tomater och annat växthusodlat grönt på vintern. Energin kan säkert användas bättre eller? Och hur gott smakar de solfattiga ”kärleksäpplena” 

Det jag verkligen sörjer är mina färska kryddor. De är å andra sidan Kravodlade och åtminstone basilikan brukar trivas omplanterad i köksfönstret. Och smakmässigt är framförallt koriandern (med rötter) och basilikan så underlägsna de frilansodlade och importerade att jag vet inte vad jag ska dra till med. 

Ps. Du vet väl att du ska nypa av bladen uppifrån  och precis före ett bladpar på basilikaplantan. Så grenar sig plantan fint när nya blad växer ut.

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Svenska växthus läcker gift”

  1. Mer om växthusodling « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] Dn:s skrivit om växthusodlingens stora giftutsläpp…Läs ännu mer på mitt inlägg i torsdags om hur de konventionella växthusen sprider gifter till ytvattnet i närområdet. Ännu ett skäl […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: