Fisk i papper

Det här är ett lite gammeldags sätt att koka fisk. Du slår in en fiskfilé plus grönsaker och kryddor i ett paket av smörpapper. Lägger paketet ovanpå potatiskoket, alltså direkt på potatisen. Energisnålt förstås och diskbesparande. Framförallt koncenteras smakerna.

Tycker du att kryddblandningen är underlig? Ingen fara den smakar mycket gott just här och är dessutom lugnande vid magkrångel…

Det här behövs till 2 portioner: 2 fiskfiléer á 125 g t.ex. kolja, spätta, torsk (kravmärkt), pangasius samt 100 g hel färsk spenat, 2-3 små morötter, 1 liten (100 g) zucchini, 1 salladslök, smör- eller olivolja, 0,5 tsk salt , 10 sockerärter, några dillvippor, 1 tsk kumminfrön. Kryddsmör: 4 tsk Bregott eller annat favvomargarin, 0,5 tsk malen kanel, 1 tsk gurkmeja

 • Gör så här: Skölj och ansa grönsakerna. Skär morötterna i smala strimlor, skiva zucchinin och grovhacka salladslöken.
 • Riv av två stora ark av smörpapper ca 25 x 30 cm. Ringla lite smörolja i mitten av arket. Lägg på spenatbladen, fiskfilén och dill. Strö över salt. Är fiskfilén tjock kan man skär några snitt i den så blir den jämnare kokt.
 • Lägg därefter på resten av grönsaker och strö över kumminfrön. Det ska bli en rejäl hög.
 • Vik ihop pappret runt fiskfilén och fäst genom att vika in en flik av pappret under själva paketet. Det är inte så svårt att förstå hur man gör som det låter i skriven form. 
 •  Skölj potatisen, lägg i en vid kastrull, täck knappt med vatten.
 • Lägg på fiskpaketen. Koka upp och låt koka i 18-20 minuter tills potatisen är kokt och fisken är klar.
 • Rör ihop kryddsmöret medan du kokar fisken.
 • När fisken är klar öppnar du försiktigt- det är rykande hett- paketet och lägger i en klick örtsmör…Ät och njut

Ps: Det går också att köra fiskpaketen i mikro. Kör på högsta effekt i 1 minut. Sänk därefter till (500-600 watt) och kör i ytterligare 4 minuter. Öppna ett av paketen och kolla att fisken är vit, fast och ogenomskinlig. Om inte kör någon minut till.

Tips: Är ni fler än två är det lättare att köra i mikron…Beräkna 2 minuter på högsta effekt samt därefter ca 6 minuter på 500-600 watt för fyra filéer.

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Fisk i papper”

 1. Se upp med folie « Lotta Brincks matblogg Says:

  […] Se upp med folie By lottabrinck Kan bara inte undanhålla er denna fasansfulla användning av aluminiumfolie som Sydsvenskans matsal bjuder sin matgäster på! Här snackas det vitt och brett om hur viktigt det är att välja klimatsmarta råvaror och sedan förstör man allt med slösa med en produkt från den största elslukaren av alla: Aluminiumindustrin! Där bränns mycket kärnkraftsel (när de väl fungerar)*. Hört talas om smörpapper? Om inte kolla mitt recept på ”fisk i papper”. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: