Julskinka i vrångstrupen

Lagom till att julmatsbilagorna dimper ner på frukostbordet avslöjar Sr morgonekot grov vanvård av grisar bl.a. hos höjdare inom Swedish Meats och djurhälsovården.

Vem vill äta en skinka från en gris som levt i samma stall som en självdöd ruttnande gris och dessutom inte fått ligga på den halm som djurskyddslagen kräver? Som vanligt är det inte bara synd om grisarna utom förstås även om de bönder som sköter sig. Men hur vet jag som konsument att just min julskinka kommer från en gris som levt under bra förhållanden? Nu när fusket tycks vara så utbrett.

Välj ekologiskt skulle jag sagt förra året. Men nu har Scan spolierat detta självklara val. Scan har gått från att kräva kravuppfödning av det fläskkött som säljs som ekologiskt till att endast kräva eu-eko standard. Just när det gäller uppfödning av grisar har EU-eko betydligt lindrigare krav. Blanda annat behöver inte grisarna gå ute och beta. Det räcker med betongplatta utomhus och betet behöver inte ge några tillskott av näring. Läs mer om skillnaderna hos Ekolantbrukarna.

Så väljer du i år en julskinka från Scan och det står Ekologiskt innebär detta inte att det behöver vara KRAV standard. Många ekologiska grisbönder fortsätter förstås med sin kravgrisar trots sämre betalning och utan att Scan märker med KRAV. Men du kan inte vara säker.

Om du vill ha en ekologisk gris uppfödd efter KRAV regler välj en från t.ex. Stockholms butikskött. Den säljs bland annat hos Coop och Axfood (Hemköp, Willys).

Att sedan KRAV inte tillåter användning av nititsalt i sina charkprodukter är en annan fråga som tåls att diskuteras och som jag gärna återkommer till…

Ps. Scan har krupit till korset och nästa år ska deras färska kött uppfylla KRAVstandard. Som vanligt är det bra att bråka…

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

5 svar to “Julskinka i vrångstrupen”

 1. Mikaela Says:

  Suck, man blir lite ledsen av att det görs krångligare att välja ”rätt”, och att lagstiftningarlättas upp när man harmoniserar EU istället för tvärt om.

 2. lottabrinck Says:

  Men håll ut. Vårt gnäll har fått Scan att ändra sig…

 3. Ivan L Says:

  Välj en närproducerad gris som betat naturligt foder. Här i Göteborg finns det bl a i Saluhallen och hos Ekobeställarna. Även Fram brukar ha sådan skinka, har inte kollat i år.

  • M Says:

   Eller skit i att äta kött. Jag funderar allvarligt talat på att sluta. Så länge det finns pengar att tjäna på effektivisering (läs: misskötsel) så kommer detta fortgå. Att tro annat är att ljuga för sig själv.

 4. lottabrinck Says:

  Tack.
  Jättebra tips. Flera sådana måste spridas…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: