Färsk sill med senapspanering

Så här års kan man få tag på färsk sill även i Stockholmstrakten. (Kolla också i frysdisken efter sillflundror). Den är större än strömmingen och fiskad i västerhavet. Tyvärr ska unga människor och framförallt kvinnor som inte ”fött sina barn”  eller ammar undvika strömming på grund av de höga halterna av milöjgifter tex. dioxin som finns kvar i strömmingen. Sill är det däremot fritt fram för.

Sill är den mest miljökorrekta fisk man kan njuta av: Ingen risk för utfiske, kan fiskas energisnålt, alldeles för mycket går till fiskfoder och dessutom är sillen sprängfylld av långkedjiga Omega -3 fettsyror, Vitamin-D samt förstås även protein och mineraler. Behöver jag också tillägga att den färska sillen dessutom är billig? Och läcker.

Tillaga den färska sillen som du tillreder strömming. Min favorit bland de stekta är en senaps- och havreklipanerad. 

Det här behövs till 4 portioner: 600-700 g rensad (urtagen, huvudlös men med ryggbenet kvar) sill, 0,5 + 0,5 tsk salt, 1 ägg, 2 msk grovkornig söt senap, 1 msk osötad senap av fransk typ, 1 dl haverkli, smörolja eller smör + rapsolja 

 • Gör så här: Skölj sillen, torka av den med hushållspapper, salta lätt inuti.   
 • Vispa upp ägget och blanda med senapen. Häll i en djup tallrik. 
 • Blanda havrekli och 0,5 tsk salt på en flat tallrik.
 • Vänd sillen först i senapsblandningen, därefter i havrekliet.
 • Hetta upp en stekpanna, gärna nonstick beläggning, med smörolja eller en klick smör + 1 msk rapsolja.
 • Stek sillarna på medelvärme tills de är genomstekta, beräkna 3-4 minuter per sida beroende på storlek. Blir de vackert bruna för snabbt kan du ju alltid eftersteka/genomsteka i mikron.
 • Servera på klassisk ”stekt strömmingsvis” med rårivna morötter och kokt pressad potatis eller stampa (dvs potatismos). Citron att pressa över vill jag också ha.
 • En riktig höjdare är också att blanda de rårivna med mjölksyrade morötter från Tistelvind.

Tips: Givetvis kan du ersätta havrekliet med grovt rågmjöl men havrekli ger en så god lite nötig ton…

 

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

4 svar to “Färsk sill med senapspanering”

 1. LisaFW Says:

  Åh, jag har aldrig testat havrekli till strömmingarna. Måste testas, älskar havresmak. Jag gillade till och med de där räliga havreklimuffinsarna när det begav sig. (Äggvita olja etc)

  • lottabrinck Says:

   Havrekli är en underskattad storhet i skafferiet.
   Härlig i smaken och i en familj med idel nötallergiker är havrekli en bra lösning i många rätter där det krävs nöt/mandelsmak. Ingen pajdeg blir sämre med en näve havrekli vare sig det är frågan om en matpaj eller en söt bärpaj…Likaså gör havrekliet pannkakan mycket godare…

   Och jag som gillar mat som är hälsosam tycker att just havrekliets mycket potenta fibrer i form av betaglukaner är en viktig egenskap…Hälsosam mat ska var god annars är det ingen vits med det hela.

 2. Örjan Says:

  ”Hälsosam mat ska var god annars är det ingen vits med det hela.”

  Tusen tack för den meningen

 3. lottabrinck Says:

  Att tugga i sig spartanska böngrytor, cellulosastinna brödbitar och alltid tacka nej till allt med socker i är inte min idé om ett gott liv. Balans, måtta, harmoni och njutning är min melodi. Hälsa är väl inte bara frånvaron av sjukdom och övervikt utan också välbefinnande eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: