Bönsoppa för barn och bönkänsliga

Bönor, åtminstone i formen av torkade baljväxter, ansåg aldrig mina barn vara någon hit när de var små. Såsmåningom lyckades jag smuggla in svarta när det var tacodags och sonen lagade alltid sin chili con carne med bönor. Vändpunkten var den här soppan med pasta och vitabönor. Vitabönor i tomatsås är bönor light där bönor med mjukt, tunt skal simmar i söt tomatssås. Men innan ni förfasar över sockermängden. Se de vitabönorna i tomatsås som dörröppnare till den stora spännande bönvärlden…

Det här behövs till 4 portioner: 1 burk (400 g) vitabönor i tomatsås, 1 burk (400 g) krossade tomater, 1 gul lök, 2 msk olivolja, 1 tärning buljong eller motsvarande mängd gele, fond, 1,5 dl snabbmakaroner, 1 msk potatismjöl, 2 msk tomatpuré, 1 tsk torkad oregano, 1,5 dl mjölk,  1 krm svartpeppar, 0,5 tsk salt.

  • Gör så här: skala och hacka löken. Hetta upp oljan i en stekgryta och fräs löken någon minut utan att den tar färg.
  • Häll i tomater, buljong och 7 dl vatten. Koka upp.
  • Lägg i makaronerna och låt koka i 3 minuter.
  • Tillsätt vitabönor i tomatsås.
  • Skaka ihop i en redningsbägare eller liten glasburk med lock: potatismjöl, tomatpuré, oregano och mjölk. Rör ut i soppan och låt den bara får ett uppkok under omrörning.
  • Smaka av med salt och peppar.

Bonsumat blir förstås soppan om du istället för en näve snabbmakaroner blandar i några deciliter kokt pasta, dinkelkorn, kamutvete eller andra färdigkokta korn. Och givetvis kan de vitabönorna i tomatsås bytas mot andra kokta men spetsa då med lite mer tomatpuré.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: