Matkultur och en nypa sportsnack

Ni bara måste läsa denna sportkrönika på Sydsvenskan. Många ord i rättan tid angående Vellinges vägran att låta ensamma flyktingungdomar tillfälligtvis få bo på vandrarhem i kommun. Vad är man rädd för? Språklig förflakning? Att bli integrerad? För nog är det så att man är mer segrerad i Vellinge än på Rosengård, i Stockholms innerstad än i Rinkeby-Kista. 

Vad skulle Sverige vara utan alla sina invandare? Och skrapar man på allas våra släktträd  finns säkert där en invandrad  anmoder som under stor vånda brutit upp från sin hemort och sökt lyckan i norden…till och med i min mans  släkt,  som ”bara” kommer från ett tjugotal Rättviksbyar, har en skotte på 1700-talet nästlat sig in.  

När det gäller svensk matkultur är det svårt att tänka sig den utan all positiv påverkan utifrån. Det som vi i dag känner som naturliga inslag var inte för så länge sedan okänt. Inte ens kåldolmar och än mindre ost- och skinkpaj är ursvenska.  

Olivolja var i slutet av sjuttiotalet svårt att få tag på  i Rättvik.  För att inte tala om färsk vitlök. Kommer ni ihåg det där förfärliga vitlökssaltet som bara smakande härsket?   

Jag minns när jag för Tidningen Vi:s räkning 1981 skrev om en japan om lagade sushi. Det blev ett visst hallå. Kunde man verkligan publicera recept på rå fisk? Tack och lov insåg någon att även gravad lax är okokt. Året före hade jag i ett reportage från Tensta  givit recept på hoummus och baba ghanoush. Läckerheter som jag inte hade en aning om existerade och som jag sedan återanvände i Expressen i slutet av 80-talet. Inte ens då var de liksom faktiskt även tzatziki  helt vanliga på svenska matsidor. Numera gör var och varann matkreaktör stup i kvarten repliker med äpple eller pumpa.

Så när nu någon tycker att AIK:s fotbollsspelare  Martin Mutumba uttrycker sig som om han kom från en annan planet vill jag säga. Vänta bara. Snart betyder inte lax bara fisk och guzz kommer in i ordlistan som synonym för tjej, som förövrigt inte heller det är fornnordiskt.

Själv tycker jag att Martin M.är rena språkgeniet i meningen: ett eget levande och färgstarkt språk som alla förstår. Finns en bättre definition på ett hopslag än hans ”svensk fint”? Elegant humor är aldrig fel.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

3 svar to “Matkultur och en nypa sportsnack”

 1. CrimsonAnna Says:

  Så välskrivet:) Och som vegetarian är jag tacksam för alla goda nya inslag. Kommer ihåg en anti-rasism kampanj för massor av år sedan 1994-95 någon gång ”Kom ihåg, vi har inte förlorat falukorven. Vi har vunnit chorizon”.

  Brukar dessutom svara när det sägs om namn ”Inte svenskt” att ”Det är inte Anna heller”

 2. lottabrinck Says:

  Ja, verkligen vad vore vår vegetariska mat utan alla influenser utifrån? Bra mycket fattigare, i alla fall.

  När det gäller vardagsrasism står mitt hopp till alla barn och unga som har förmånen att växa upp i miljöer där människor kommer från jordens alla hörn. Ser på mina egna barn som aldrig reagerat på ”konstiga” namn trots tölpiga lärare som varit dåliga på uttala utländska namn. Eller tyckt det varit främmande om någon inte ville äta blodpudding eller fälsk lika lite som kött överhuvudtaget.

  Och som du sa vad är egentligens svenskt?

 3. Ivan L Says:

  Tack för bra och angelägen text!
  Utvecklingen har i alla fall gått framåt. När jag var skolbarn så åt barnen från muslimska länder inte i skolan, för det erbjöds bara en rätt om dagen och det var oftast fläsk i den. I min dotters skola har man mindre fläsk överlag och alltid ett vegetariskt alternativ på matsedeln. (Det är ju billigare också utan kött…)
  När vi hade barnkalas var det alltid (äcklig) varmkorv på menyn och alla barn var blonda och hade svenska namn.
  När dottern ska ha barnkalas nu om en vecka så säger flera av barnen: ”jag kommer gärna på ditt kalas men jag äter inte fläsk.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: