Ingen rök utan livsviktig eld

Det  är alltid lättast att skylla problemen på fattiga till synes okunniga människor. Senast i raden är Dn.artikeln ”Asiens eldar en stor miljöbov”.  Där sotet från Asiens matlagningseldar pekas ut som ett av de  största miljöproblemen. Artikeln illusteras med ett kok linser.

Men hallå, ursäkta. Är inte västvärldens kok av nötkött ett betydligt värre klimathot? Hur många kok linser går det på ett kilo nötkött mätt i CO2 ekvivalenser? Tio kanske. Dessutom hur mycket CO2 går åt för hemtransporten av nötkött. Krävs inte åtskilliga kilometer  per bil från ett avlägset köpcentrum för att vi ska ha steken i panann…Kvinnan i Asien har säkert gått per fot för att köpa sina linser om hon inte odlat dem själv. 

Det är sant att de öppna eldarnas rök ger luftvägsinfektioner men samtidigt är den öppna elden ofta enda ljuskällan i byar utan el. Och röken minskar risken för malaria.

Det är inte tredje världens armod som är det stora klimatproblemet utan vår överkonsumention. Kina, Indien må stå för en stor del av CO2 utsläppen men tittar man istället på vem som konsumerar det dessa länder framställer ser man än en gång att det är vi i väst ( framförtallt USA men också Europa) som förburkar resurserna.  

Räknat per capitautsläpp av CO2 är det vår västliga konsumention som är det allt överskuggande problemet.

Annonser

3 svar to “Ingen rök utan livsviktig eld”

 1. Ivan L Says:

  Ja onekligen. Dock så är det delvis olika problem man talar om. Vedeldningen är egentligen inget koldioxidproblem – den är förnyelsebar – men däremot sotar den vilket är hälsofarligt för dem som är i närheten och bidrar tydligen även till växthuseffekten. (För egen del hade jag för mig att sot orsakar nedkylning men här är jag mycket osäker)

  Det har skett stora framsteg med s.k. solugnar och det finns nu modeller med kapacitet att köra ett medelstort bageri. Om sådana kan bli verklighet i indiska byar så får man tid över att utveckla byarna istället för att samla ved, och bättre miljö på köpet.

 2. lottabrinck Says:

  Men är det solugnar kvinnan på Indiens landsbygd vill ha? Det kanske det är. Jag är definitivt för utveckling i tredje världen men görs den för att vi ska må bättre och kunna fortsätta konsumera energi- och miljöresurser?
  De är väl våra köttstycken, flygresor och annan lyxkonsumention som är det största problemet. Om inte alla kan leva som man gör i USA eller Europa så är det väl inte KIna och Indien som ska dra ner? Det är väl USA och Europa?
  Jag överreagerade kanske men det var linsgrytan som fick symbolisera den negativa miljöpåverkan som eldarna ger som fick mig att gå i taket. Kändes fegt på något sätt.

  • Ivan L Says:

   Visst har du rätt. Det behövs både solugnar i varma länder (runt hela jorden inte minst USA!) och en förändrad livsstil i västvärlden. Det är genom hållbar utveckling som människors livsvillkor i tredje världen kan förbättras. Någonstans inbillar jag mig att försörjningen i världen kan ske enligt universella principer som tillvaratar och förvaltar naturens resurser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: