Höstgryta

Höstkväll vid Fäbodtjärn. Efter att ha ”bussatom” rosorna, krusbärsbusken, luktärtorna, pionerna och stockrosorna känns det som om vi nu kan hälsa vintern välkommen. H. rensade våtängen från förvuxna granar – de som är för grova för att platsa som julgranar, skymmer utsikten mot Fäbodtjärn eller scenen. Scenen är  platsen under gatlyktan och raden med brevlådor där hitintills ännu ingen uppenbarat sig. Åtminstone inte  samtidigt med att vi begått middag. Väntan på Godot känns märkligt närvarande. Kanske inte så underligt när byn består av 16 året om hushåll och lika många sommar dito…

På bordet står en höstgryta. Nyhammars Konsum har bistått med ekologisk nötbog, konserverarde tomater och vitlök. Resten är egen skörd från det magra landet – rödlök, morötter, jordärtskockor, palsternackor…Och så förstås en rejäl näve torkade trattisar. Koka flera timmar och smaksätt med rosmarin, rosepeppar, soja, stjälkselleri, fransk senap, matyoghurt  och glöm inte att röra ned några teskedar potatismjöl i matyoghurten så skär den sig inte.

Enda möjliga tillbehöret är förstås kokt potatis. Skalpotatis som vi säger, vi som kommer från landet och är vana vid att potatisen serveras med skal. Skalpotatis, den råskalade potatisen, hör endast hemma på helgen.

Höstgrytor är ett vitt begrepp. Det enda man säkert kan säga att ju fler ingredienser desto läckrare gryta. Och glöm inte att låta den puttra länge…

Till grytan knäckte H. och jag en flaska chilenskt Falernia 2007, syrah cabernet sauvignon. Ekologisk, förstås. För att slippa ha så mycket att välja mellan har H. och jag begränsat valmöjligheterna till det ekologiska sortimentet. Kanske orättvisst mot Falernian – som klarar tuffare motstånd – men den är verkligen utsökt. Med en ton av kryddnejlika, aningen lakrits och smörkola var den perfekt till vår höstgryta.           

Enda orosmolnet är nu att åtminstone en nalle stryker omkring och letar efter en lämpligt ide vid vårt trattisställe. Han lämnar otrevliga högar av spillning som är rödprickiga av lingon efter sig.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: