Myter om ekoförsäljningen

I media har det valsat uppgifter om att försäljningen av ekologiska matvaror har minskat. Inte alls sant. Det är ökningstakten som har minskat. Försäljningen ökar men inte lika mycket som tidigare år. Kanske inte så underligt i krisens spår. Och framförallt inte anmärkningsvärt när SCB rapporterar att vi köper mindre (=billigare) mat.

Jamen, säger kritikerna det handlar ju om så  små mängder. Ja, procentuellt är 3,4 % av all  försäljning av livsmedel och alkoholfria drycker inte så mycket. I reella tal blir det en ansedlig hög med pengar. Och fortfarande ökar efterfrågan mer än antalet nya ekologiska produkter på den svenska marknaden.

Med större utbud ökar också försäljningen visar tydligt uppgången av försäljningen av ekologisk fisk. Från ynka 0,3 % av totala mängden såld fisk 2007 har den ekologiska fisken tiofaldigats till 3 % år 2008. Var det inte då som Coop, Axfood och ICA kom med sin ekologiska torsk?

Inom den offentliga sektorn är andelen ekologiska matvaror betydligt högre. Hela 9,3 %  är ekologiskt producerat utslaget på hela landet. Regeringen har som målsättning att siffran ska öka till 25 %.  Och det har två kommuner klarat.

Allra bäst är Lunds och Uppsalas kommuner som kommit upp till 25,1 %.  Och detta inom budget. Matkostnaderna har alltså inte ökat.

 

Annonser

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “Myter om ekoförsäljningen”

  1. Ivan Liljegren Says:

    Tack för denna glädjepärla på fredagen! Utvecklingen går framåt sakta men säkert. Vi måste inse att det är inte vi ”miljönördar” som ger de stora effekterna, utan när normalintresserade medborgare får förutsättningar att göra bättre val i de stora kedjornas butiker. Därför är Willys samarbete med Naturskyddsföreningen särskilt värdefullt.

  2. lottabrinck Says:

    För en som var med redan på sjuttiotalet känns det fanastiskt bara detta att kunna köpa ekologisk mjölk och potatis i vanliga butiker.

    Tänk om man då hade vetat att man i den nära framtiden skulle slippa ansluta sig till handelsfronter och inköpskooperativ för att få tag på ekomat. Där man tecknade sig för 10 kilo vetemjöl och 5 kilo gula ärter…Att det kunde finns realistiska alternativ för gemene man. Själv var jag aldrig med i någon inköpsförening. Har förstått att det var mycket slit och siså där där med kvaliteten.

    Så jag håller verkligen med. Det går framåt! Och att den offentliga sektorn leder känns härligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: