Bonuspizza

Bonusmat är min alldeles egna benämning på rester: nästan färdiglagad och redan betalad  mat.

Favoriten bland bonusmaten bland mina barn när de var små var nog pizzan på de senaste dagarnas rester. Istället för quattro stagioni gjorde vi en cinque dvs fem sektorer med skilda  pålägg. Alla fick sin egenkomponerade  pizzaslices.

På pizzan kan man lägga  skivad skinka, ansjovisfiléer, skalade räkor, stekta skivor av aubergine eller zucchini, svamp men också mer udda godsaker som halverade köttbullar, bitar stekt lax, marinerade bönor, små broccolibuketter, skivad fänkål, tunt, tunt skivad polk- eller gulbeta…Som vanligt är fantasin enda begränsningen.  

Gör du pizzadegen i en matberedare behöver det egentligen inte ta mer än 30-40 minuter.

Till 4 portioner (= 2 vuxna 2-3 mindre barn): Pizzadeg: 0,5 dl mjölk, 2 dl vatten, 0,5 paket jäst, 2 tsk salt, 5,5 dl vetemjöl, 1,5 dl grahamsmjöl. Fyllning: 1 dl tomatpuré + 1 dl vatten, 2 vitlöksklyftor, 1 gul lök, 2 tsk oregano, 2 dl kesella + diverse bonusmat (se ovan), 3 dl riven ost (ca 150 g ostkanter) 

  • Gör så här: Blanda mjölk och ljummet vatten med smulad jäst, salt och de olika mjölsorterna. Arbeta snabbt ihop till en lös deg.
  • Häll direkt på en plåt täckt med bakplåtsduk. Jäs övertäckt i 20 minuter.
  • Gör fyllningen. Mixa tomatpuré, vitlök, lök och örtkrydda till en slät smet. Späd med vatten.
  • Sätt ugnen på 250-275 grader.
  • Förbered bonusingredienserma. Riv osten.
  • Platta/kavla ut den jästa degen så den täcker hela plåten.
  • Bred kesellan över bottnen och täck därefter med tomatsåsen. Lägg på bonusen och täck med riven ost. 
  •  Grädda i mitten av ugnen, ca 10-12 minuter tills pizzan fått fin färg.
  • Servera med en generöst sallad och kanske extra bröd. 

Tips 1: Gör degen på kallt degspad och förvara i kylskåp under dagen så är den färdigjäst till kvällen.

Tips 2: Några oliver gör det hela mycket festligare…

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: