Favata – gryta med savoykål

Nu börjar min favoritkål dyka upp i butikernas diskar. Savoykål är härligt  frodig, mörkt grön och nästan lite Rubenskt barock där den trängs med sina kålkusiner.  Dessutom är den mer köldtålig än vitkål. Av savoyen kokar jag  en värmande italiensk gryta med fänkål, röda bönor och rejält med hel spiskummin. Det blir en vegetarisk ”Favata”.

Det här behövs för 4 portioner: 4–5 dl kokta röda – eller bruna bönor, 1 stor gul lök, 2 klyftor vitlök, 1  stånd fänkål, 1/2 huvud savoykål (knappt), 1–2 krm chilipeppar, 1-2 tsk spiskumminfrön, 2 msk olivolja, 1 buljongtärning eller motsvarande mängd fond, salt, pressad citron, persilja, riven ost

  • Gör så här: Skala och finskiva lök och vitlök. Dela fänkålen, skär bort rotstocken och skölj mellan bladen. Skölj mellan savoykålens blad. Strimla allt fint.
  • Hetta upp oljan i en gryta . Fräs lök och vitlök utan att det tar färg. Strö över chilipepper och spiskummin. Rör om.
  • Lägg i savoykål, fänkål och bönor. Häll på vatten så att det knappt täcker och tillsätt buljong.
  • Koka upp och låt sjuda under lock tills kålen är mjuk, ca 10-15 minuter.
  • Smaka av med salt och lite pressad citron.
  • Servera grytan i djupa skålar med några matskedar hackad persilja och riven lagrad ost. Grytan kräver också ett gott surdegsjäst (om möjligt) bröd.

Tips: Grytan blir också god med broccoli eller färsk grönkål.

Veggotips: För vegansk variant byter du ut osten mot en klick silken tofu eller houmms.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: