Köttfärssås – lite annorlunda

Måndag är pastadag om använder sig av min veckoplanering. Köttfärssås är en ”svensk” klassiker som uppskattas av såväl små som stora. Gör den med lite twist utan att förta dig.

Jag är ingen som förespråkar storkok för barnfamiljer med ett undantag: Köttfärssås. Det går lika enkelt att göra dubbelsats som enkel och dessutom tycker jag ofta att 500 g , som köttfärstrågen oftast innehåller, är lite för mycket till 4 portioner.

Det härbehövs till 2 ggr 4 portioner: 400- 500 g nöt- eller lammfärs, 2 lökar varav gärna 1 purjo, 2-3 stora vitlöksklyftor, 1 stor morot, 1 liten bit (100 g) rotselleri eller 2 stjälkar bladselleri, 2 msk olivolja, 1-1,5  liter färsk svamp  i bitar, 1 burk krossade tomater + 1 burk körsbärstomater, 2 tsk salt, 0,5 tsk svartpeppar, 1 dl grovhackad basilika eller persilja och/eller 1 msk torkad timjan. 

  • Gör så här: Skala, hacka löken och finskiva vitlöken. Purjon snittar du längs med och sköljer bort sanden mellan bladen. Skiva purjon grovt.
  • Skala morot och selleri. Skär/hacka i fina bitar.
  • Hetta upp en stor stekgryta, gärna gjutjärn. Lägg i köttfärsen och bryn samtidigt som du smular sönder färsen med en gaffel.
  • Häll på all lök, morot och selleri. Ringla över oljan. Fräs några minuter.
  • Lägg i svampen, vänd ner den och lägg på locket. Låt svampen vätska sig riktigt. Ta bort locket och låt lite av svampspadet koka bort.
  • Häll i tomatkrosset och spadet men inte tomaterna från körsbärstomaterna. Tillsätt salt och peppar. Låt koka medan du kokar pastan, gör salladen, dukar osv.
  • När pastan nästan är klar lägg i körsbärtomater. Smaka av med örtkryddorna och kanske även mer salt och peppar. Finns en skvätt vin över sedan helgen ger den extra smak åt såsen…
  • Gör som man gör i Italien. Häll den ”tunna” såsen (häften) över den knappt färdigkokta pastan och vänd om med två gafflar.
  • Servera med extra svartpeppar och nyriven parmesanost.  

Tips 1: Protesterar ungarna över svampen, vänj in dem via burkchampinjoner. De är visserligen trista men efter några gånger brukar det vara okey med färska champinjoner och hemplockad svamp. Protesterar de över löken: finhacka den. Vitlöken är en yrkeshemlighet och behöver inte avslöjas.

Tips 2: Förvara inte köttfärssåsen i gjutjärnsgrytan. Järnet i grytan missfärgar och kan ge för mycket järnsmak.  Lite järn är bara bra men det ska helst inte smaka.

Veggotips: Ersätt köttfärsen med sojafärs och en burk svarta bönor.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: