Klimatsmart – ett missbrukat ord

Började fundera över hur poppisordet klimatsmart används. På svensk köttinformation anser man att det är klimatsmart att välja svenskt kött framför importerat.  Grymma grytor ger förslag på tre läckra grytor som i pressrealasen till oss journalister presenteras som ”klimatsmarta”.

Kan man säga att bara för att köttet är svenskt så är det klimatsmart? Det är  mycket tveksamt. Det finns utredningar från bla. SLU som slår fast att importerat beteskött från Brasilien är klimatsmartare än kött från svenska tjurar som stått inomhus (inte betat) och dessutom ätit importsoja från Brasilien. Det krävs ca. 7 kilo soja eller annat kraftfoder per 1 kg nötkött och det kan vara smartare att transportera 1 kg kött än 7 kilo soja.   

Observera att klimatsmart och djurvänligt inte är samma sak. Här hoppas vi att våra svenska djur har det bäst…Och det är inte alltid det mest klimatsmarta som är det mest miljövänliga heller.

Givetvis finns det ett försvar för svenska betesdjur som nöt och lamm. De är idisslare och kan äta det vi inte kan tillgodogöra oss. En gång måste också alla kor som förser oss med mjölk bli kött. Dessutom håller betande djur landskapet uppe och främjar den biologiska mångfalden. Men även om vår köttkonsumention bara var 20 % av vad den är idag skulle det räcka för att  kunna hålla landskapet lika öppet som det är idag, enligt Annika Carlsson-Kanyama på FOI.

Slutsaten är: Gärna svenska betesdjur med bara en femtedel så stor portion om du vill vara både klimatsmart och miljövänlig.

 • Klimatsmart köttkonsumention innebär:
 • Ät mindre portioner eller ät inte så ofta.
 • Ät allt på djuret. Även inälvor och framdelskött.
 • Välj betetsdjur om du vill äta nöt och lamm
 • Griskött men framförallt kyckling ger betydligt mindre växthusgaser.
Annonser

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Klimatsmart – ett missbrukat ord”

 1. Ivan L Says:

  Ja det där med kött och miljö är komplicerat. Råd nummer 1 – ät mindre kött – är givet. Men sen blir det svårare. Några reflektioner efter att ha läst inlägget:

  – Svenskt viltkött är bland det allra bästa ur miljösynpunkt. (Förutsatt att jakten skett på ett etiskt försvarbart sätt)
  – Svenskt naturbeteskött är också bättre både ur miljö- och smaksynpunkt. Lamm är väl i regel naturbete, men det finns även bra nötkött om man letar bortanför stormarknadens kyldiskar.
  – Svinuppfödning kan ha stora negativa miljöeffekter, vad gäller övergödning. Dock osäker på om detta även gäller ekologiskt.
  – Kycklingen ska vara frigående och ekologisk eller majskyckling. Annars kan det kvitta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: