Mer om Vitamin-D

Har fått lite frågor om Vitamin-D…Här kommer några försök till svar.

  • Är berikade produkter lika bra? Inte lika bra som solen tror jag man kan säga. Men lika bra som mat som innehåller ”naturligt” Vitamin – D. 
  • Är det inte skillnad på syntiskt Vitamin-D och naturligt? I berikningen av animala produkter (mjölk, bordsmargarin) används formen D3. Den görs genom att ullfett belyses med solljus (UVB) och då bildas samma kemiska form av (förstadium till färdigt) Vitamin-D  som bildas i vår hud, fiskens skinn, hönans och kons hud. Jag tror inte att man kan kalla denna form för syntetiskt.
  • Hur stor skillnad är det mellan de två olika formerna D3 (animalisk) och D2 (vegetabisk). Förr menande man att det var en betydande skillnad i verkningsgrad. De senaste rönen tyder på att så inte är fallet. Skillnad finns men kanske inte är så stor.
  • Tillskott, droppar av Vitamin-D funkar de? Trots vad jag skrev tidigare tycker jag att man ska välja tillskott som innehåller formen D3. Apotekets tillskott innehåller D3 formen, med något undantag tror jag. Kolla detta! I brist på solljus tror jag tillskott är bra. 
  • Vad är viktigast mycket kalcium eller mycket Vitamin-D för att motverka benskörhet? Båda ämnena behövs för att bygga ett starkt skelett. Men i många länder söderut har man betydligt lägre rekommenderade mängder av kalcium än vad vi har här i norden medan tillförseln av Vitamin-D från solen är betydligt högre. Data från veganer/vegetarianer tyder på att de som har en bra Vitamin-D status klarar sig med mindre mängder kalcium.

Det är inte lätt detta med nutrition och hälsa. Ständigt nya rön och gamla sanningar som går i graven.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: