Svampotto med kamutvete

Prova att göra en vegetarisk ”risotto” av förkokt ekologiskt Kamutvete (t.ex. från Frebaco). Ris är ju en riktigt klimatbov men kan mycket lätt ersättas av t.ex Kamutvete, en äldre, mer ursprunglig sort av vete. Jättegod.

Till vardags är jag mycket svag för mat som går snabbt och då är den här otton perfekt.

Det här behövs för 4 portioner: 2 dl förkokt Kamutvete, ca 400 g färska champinjoner, 2 mindre rödlökar, 1 vitlöksklyfta, 2 msk olivolja, 3-4 dl kokta kikärter (= 1 burk), 1 tärning/1 msk grönsaksfond, 2 tsk timjan eller rosmarin, 4 msk creme fraiche eller matyoghurt, 2 dl nyriven parmesanost, 1 kruka/knippa persilja, svartpeppar, salt, (svarta oliver)

  • Gör så här. Skölj och skiva svampen. Lägg i kall traktör- eller stor stekpanna, gärna nonstick. Sätt på högsta värme och låt det mesta av svampen vätska sig.
  • Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Skala och skiva vitlöken. Lägg i stekpannan.
  • Ringla över olja och rör om.
  • Tillsätt kikärter och kamutvete. Häll på 4 dl kokande vatten, buljong samt timjan. Lägg på lock och låt puttra i 10 minuter.
  • Vänd ner creme fraiche, parmesanost, hackad persilja och svartpeppar.
  • Smaka av med salt och späd eventuellt med lite mer kokande vatten. Otto på italienskt vis ska var lös.
  • Garnera med svarta oliver eller strimlade inlagda tomater.

Tips: Gillar inte familjen kikärter? Byt mot vanliga gröna ärter men lägg i dem på slutet. Och har du en skvätt vitt vin över så höjer den smaken på otton rejält.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: