Lammfilé provencale

Idag får jag lammfilé provencale som är min absoluta älsklingsrätt. Den ska jag njuta som så många år tidigare med mina absoluta älsklingar. Sällskapet och samvaron kring matbordet är det kanske allra viktigaste…  

Det blir en dos depp och ältande kring det misslyckade VM-kvalet för herrar. Och jag säger som jag gjort det senaste åren: rensa ut alla födda tidigare än 81. Zlatan får vara kvar, han blir trots allt fortfarande bättre. De övriga gamlingarna bara långsammare…Varför inte ny förbundskapten redan efter den totala floppen 2008 och rensning. Hade man då skolat in ett nytt ungdomslag till  EM 2012 istället för ett hopplöst seniorgång till VM 2010 hade framtiden varit ljusare…

Nu nog med ältande och till dagens viktigaste punkt: ätandet! Hemligheten med a la provencale är förstås potatisen: Skivad, ungstekt potatis (225 grader) som vänds i pressad vitlök + olivolja. Stek riktigt knaprig i långpanna. Obs. det krävs mycket potatis, den krymper åtskilliga storlekar i ugnsvärmen. 

Över till lammfilén. Helstekt i panna på spisen, den ska vara rosaröd inuti. Skiva och lägg på potatisen (så gott som färdigstekt). Klicka över generöst med hemgjort persiljesmör dvs. ett smör som är grönt av persilja och smakar kraftigt av vitlök. Gratinera snabbt tills smöret smälter.

Servera med haricots vers och kanske även grillade tomater med parmesan. 

En riktigt gott vin i glasen krävs. Hemma hos oss serveras Bonterra, Cabernet Sauvignon. Ett fylligt kravmärkt vin med viss mjukhet som är perfekt till lamm och vitlök.     

Till efterrätt bjuder L. på chokladkaka (typ kladdkaka) med toscatäcke som istället för mandel innehåller kokosflingor. Mums…Till det smuttar vi på en söt Lustau, Solera reserva och precis nymalet och nybryggt moccakaffe.

Kan man äta bättre? Och kan man må bättre?

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: