Tomater – Inte bara pyntgrönt

DSC08275   

  Jag älskar tomater.

     Få sallader är så goda som en som görs på grovt skivade solvarma tomater och hackad rödlök. Strö över ett gott flingsalt, A:s från Kythera är bäst . Låt vila en halvtimme så att tomaterna börjar västka sig och rödlökens beska mildras. Klipp över generöst med hemodlad basilika och ringla till sist över en riktigt mörkgrön och grässmakande olivolja. Absolut ingen sur vinäger och ännu mindre pressad citron…  

    Men vad gör man när tomaterna är långväga och bleksiktiga? Eller när det bara finns vintertrötta och energislukande svenska växthustomater?

Drömmer om nya egna odlingar och kanske minns man köksfönstrets stilleben av de sista tomaterna från stugans söderväg.  De som trots bristen på solljus ändå mognar i köksvärmen. De är goda de också.

Och visserligen är de vackert pynt där de hänger men kom inte och säg att de är värdelösa för hälsan.

fortsättning följer…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: