Fira med linssoppa

Idag den 1 oktober är det vegetariska världsdagen. Det firar jag med att bjuda på världens godaste linssoppa från min kokbok: Det vegetariska köket, Prisma 2002.

Linssoppa har oförtjänt fått rykte som trist, tråkig mat och används som synonym till fattigt och grått. Visserligen är denna soppa lite gråbrun i färgen men smaken är ljuvlig…

Det här behövs för 4 portioner: 2½ dl gröna linser, 1 purjolök, 1 stor morot, 6 potatisar, 2 vitlöksklyftor, 1-2 msk raps- eller olivolja, 2 tsk hela spiskumminfrön, 1 buljongtärning eller portionsfond, salt och peppar, 2 msk pressad citron

  • Snitta, skölj  och strimla purjon. Skala moroten och potatisen. Skär i tunna slantar respektive lite större bitar.
  • Hetta upp oljan i en kastrull. Lägg i purjo, morot, potatis, vitlöksklyfta samt spiskummin i kastrullen. Låt fräsa någon minut.
  • Skölj linserna noga och lägg i dem. Smula över buljongtärningen och späd med ca. 8 dl  vatten. Koka under lock i 25–30 minuter tills linser och grönsaker är mjuka.
  • Mosa alltsammans antingen med elvisp,  mixerstav eller i matberedare. Späd ev. med mer kokande vatten.
  • Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
  • Garnera med rostad paprika och/eller solrosskott.

Att rosta paprikan är överkurs. Det går nästan lika bra med strimlor av rå paprika. Men rostad paprika är jättegott och inte svårt att göra om du väljer röd, orange eller gul paprika. 

  • Börja med att skölja paprikorna och lägg dem på en plåt direkt under grillelementet i ugnen. Sätt på högsta grillvärme. Snurra paprikorna allteftersom de blir svarta och blåsiga.
  • Ta ut dem när de fått kraftigt färg runt om. Lägg paprikorna i en plastpåse och dra bort skalet som när man skalar kokt potatis när paprikorna svalnat något. 
  • Strimla dem.
Annonser

Etiketter: , ,

5 svar to “Fira med linssoppa”

  1. CrimsonAnna Says:

    Fast min favoritlinssoppa är linssoppa med spenat från samma bok. Jagvisste inte om att dagen var men ”firade” med en syrlig selleri-gryta.

  2. lottabrinck Says:

    Det tycker du? Om smak ska man inte diskutera…
    Syrlig sellerigryta låter spännande! Finns recepet på din blogg?

  3. CrimsonAnna Says:

    Jag kommer iaf att länka till receptet-hittade det på Taffel

  4. Anja Says:

    Precis de två sopporna är mina bästa linssoppor. Den med spenat äter jag tillsammans med ris ibland, det passar väldigt bra till.

  5. Linssoppa på många vis « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] linssoppor hittar du här: med spenat eller med rostad paprika. Vill du hellre ha en linsgryta med broccoli och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: