Eko eller närodlat?

Med risk för att verka tjatig. Frågan är fel ställd och svaret blir därmed fel när årets kock Viktor Westerlind i dagens metro förklarar att närodlat är bättre för miljön.

Visst transporter av mat är ett stort miljöproblem. Men den transport som väger tyngst  är fortfarande den mellan butik och hem! Våra enskilda bilresor mellan butiken och hemmet belastar miljön och klimatet mer än t.ex transporterna av importerad av mat.

Så årets kock skulle kanske istället slå ett slag för butiker i bostadsområdena och förkasta kedjornas stora lågprislador i städernas ytterområden. Köpställen som  innebär att man tar bilen enkom för att handla där. Sällan kan den bilresan kombineras med t.ex.  arbetsresor.

Det är inte helt enkelt det här med vad som är mest miljövänligt och klimatsmart.  För cirka 10 år sedan medverkade jag i en bok –Mat med känsla för miljö – Där vi redde ut begreppen (bl.a. detta om mat och transporter) och dessutom klädde vi råden i recept på miljöskonsam, näringsriktig och läcker mat. Boken gavs ut av Naturvårds-, Konsument- och Livsmedelsverket. Tyvärr är boken slut men finns på antikvariat.

Och det trista är att rättigheterna idag ligger hos Livsmedelverket som inte vill uppdatera den och göra en nytryckning. Mellan skål och vägg har jag från annat håll fått veta att departementet ”inte tycker att staten ska ge ut kokböcker”. Men detta är ingen vanlig kokbok utan en som bygger på erkänd svensk och internationell forskning.    

Slutsats: Vill du verkligen äta miljöskonsamt? Handla med hjälp av cykel! Eftersom jag själv har transporterat hem mat till en fempersoners familj under åtminstone ett och ett halvt decenium vet jag att det är möjligt. Ja, rent av snabbt, enkelt och ekonomiskt försvarbart.

Under förutsättning att det finns en bra butik inom rimligt avstånd (i mitt fall 600 meter cykelväg). Idag har tyvärr Coop Konsum Kista förfallit och kallas i folkmun för ”Seveneleven”.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: