Bonusmat på spanska

Har du kokt potatis över? Grattis, då kan du snabbt och enkelt fixa en härlig Tortilla Española.  

Beräkna 1 ägg per medelstor kokt potatis och ungefär 1 lök och ½ tsk salt per 4 potatisar. Dessutom behöver du olivolja och svartpeppar.

Börja med att skala, finhacka löken, fräs denoch låt bara mjukna utan att ta färg i någom matsked olivolja. Skala potatisen och skär i små bitar. Vänd ner potatis, lök, salt i de uppvispade äggen.  Hetta upp några matskedar olivolja i en stekpanna, helst med s.k. nonstick panna typ teflon. Häll i ägg-potatissmeten, sänk värmen till 1/3 effekt. Peta/lyft lite i äggsmeten då och då så att ”ostelnad” smet kan rinna ner mot bottnen och stelna.  Lägg gärna på lock och grädda tills tortillan har stelnat längs kanten och kan vändas upp och ner på en tallrik  (det gör inget om tortillan går sönder lite). Låt tortillan åter glida ner från tallriken i stekpannan med den ogräddade sidan ned. Stek i ytterligare några minuter. Vänd upp igen eller servera direkt ur pannan.

I Spanien får man ofta en tårtbit tortilla i ett portionsbröd (Bocadillo) men en god tomat- och bönsallad är mitt favoritsätt att njuta tortillan på…Blanda tomatkuber med antingen bönor från burk eller hemkokta haricots verts, hackad rödlök, kapris, rejält med hackad persilja, lite salt och en aning olivolja.

Under rubriken bonusmat hoppas jag lite då och då servera recept på rester. Bonusmat är min benämning eftersom rester låter trist och fattigt. Se istället maten som blir över som bonusmat: redan betald, i det närmaste färdig och en möjlighet att skapa något alldeles nytt.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

2 svar to “Bonusmat på spanska”

  1. Isak Says:

    Tack för tipset! Nästa gång jag kokar potatis ska jag medvetet göra alldeles för mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: