Sockerkaka utan E-nummer

En segliven myt är att det krävs bakpulver (E450, E500) för att baka en sockerkaka. Helt fel förstås.  Sockerkaka, muffins m.m. blir höga, luftiga och mycket godare  utan bakpulver. Den där lite beska, kemiska bismaken slipper man.

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa 3 ägg vitt och pösigt med 2,5 dl socker. Vänd ner 2,5 dl vetemjöl,  100 g smält smör och 1 msk rivet citronskal eller vaniljsocker. Häll i formen och grädda i 45-50 minuter tills kakan släpper vid kanten. Låt stå 5 minuter innan du stjälper upp den.

De här receptet funkar lika bra som solskenskaka (med skållade mandlar), toscakaka, kardemummakaka, tårtbotten, muffins osv.  

Visserligen är väl inte bakpulver ( natriumpyrofosfat + natriumbikarbonat) farligt, vi har ju använt det länge men smaken blir som sagt var sämre med bakpulver. Men alla bakpulver (även bikarbonat) ger basisk miljö som förstör B-vitaminer. Kanske inget problem med just sockerkaka- det äter väl ingen för näringsvärdet-  men undvik bakpulver i pannkaka, matbröd, tunnbröd och annat mer matigt. Och förkorta inte koktiden på ärter och bönor med bikarbonat i blötläggningsvattnet. Även då skadas B-vitaminerna. 

Förstår inte hur proffskonditorer och proffsbagare kan släppa bakböcker som enbart innehåller mjuka kakor med bakpulver…

Annonser

Etiketter: ,

Ett svar to “Sockerkaka utan E-nummer”

  1. Love Says:

    Vad intressant. Har funderat lite på bakpulvrets vara men inte forskat så mycket i det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: