Konservera mera

Läser man kokböcker (även nya Vår Kokbok) verkar det avskräckande besvärligt att konservera dvs. värmesterilisera. Nöjer du dig med att konservera din sylt, marmelad, gelé och andra inläggningar finns ett suveränt enkelt sätt. Som inte kräver konserveringgryta eller konserveringsglas.

Koka din sylt som vanligt. Häll den kokande het i vanliga glasburkar – Väl rengjorda förstås och sådana där som har en tunn, tunn klistrad gummilist i själva locket dvs  i stort sett alla burkar som innehåller köpesylt och andra konserver – Häll den heta sylten ända upp till kanten. Torka av kanten och skruva genast på locket. Vänd upp och ner på burken några minuter. Så att den minimala mängden luft som finns kvar strömmar genom och ”renas” av den heta sylten. 

När sedan sylten svalnar bildas vakuum i burken. Ibland klickar burkarna till och locken buktar inåt.  Nu kan du förvara den oöppnade syltburken hur länge som helst i rumstemperatur. Alltså den behöver varken kyla eller tillsatt konserveringsmedel för att inte mögla så länge den är oöppnad. Ställ dock mörkt för att behålla färgen.

Hur man kan konservera mera ”på mitt” sätt kan du läsa i Tidskrift för Hälsa och därmed slipper onödiga E-nummer..

Med detta inlägg vill jag alltså förtydliga, angående gårdagens ”sur käring gnäller”, att även jag helst undviker alla E-nummer…

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Konservera mera”

 1. Ingela Says:

  Tack för bra tips. Egenodlar en del av vår mat ekologiskt på egen tomt i Skälby. Glad för tips som gör att frysen blir lite mindre full. Skall försöka detta och lägga ner i matkällaren. Har tidigare paraffinerat på gammalt vis har också gått bra men är rätt mycket jobb.

  MVH Ingela

 2. lottabrinck Says:

  Roligt att du gillade mitt tips. Det brukar funka mycket bra för mig med ett undantag: äppelmos. Det är alldeles för starka ”jästbakterier” i äpplena enligt min mening. Kanske jag kokar för kort tid och med för lite socker?
  Alla annan sylt och även inkokta plommon blir jättebra. Se också: https://lottabrinck.wordpress.com/2009/09/06/burka-plommonen/ om hur man lägger in sina plommon och körsbär.
  Har inte riktigt fösökt med inlagda rödbetor och gurka men tror att också dessa blir bra om man gör på samma sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: