Zucchinifavoriter

Taffel skriver om zucchini och jag kan inte låta bli och berätta om min stora förälskelse i kolokithakia som det heter på grekiska.  Från ha varit en träig rå grönsak på KFs råkosttallarik blev den smala grönsaken (den är bäst så – liten, slank, mörkgrön) en favorit när Mama Fatulla bjöd på olika varianter av kreteniska kolokithakialådor/pajer. 

Väl hemma i köket försökte jag återskapa hennes kokkonst. Det blev inte alls samma sak men väl en paj som sedan 20-25 år alltid serveras när vi har fest med buffé. Inget speciellt egentligen: Antingen en vanlig frasig svensk pajdeg men alltid med 1/3 grovt mjöl eller med flera lager av fillodeg. Fyllning av avsaltad (skär zucchinin i skivor, salta och låt rinna av dryga timmen), grovt smulad fetaost och en äggstanning(minska något på mjölken) smaksatt med vitlök och timjan. Strö till sist över sesamfrön. Grädda. 

I min bok om ”Celiaki – att inte tåla gluten” (Prisma 2006) : bytte jag helt sonika ut pajdegen mot mycket tunt skivad rå potatis och till min stor förvåning upptäckte jag att helt plötsligt smakade det Kreta 1986 och Mama Fatullas kök. 

Grovt strimlad zucchini fräst med köttfärs, lök, pinjenötter och smaksatt med chili och den lite grova sortens kanel (Kassia) som man i Indien använder i matlagningen men inte till desserter – det funkar med ”svensk” malen kanel (den är också en Kassiakanel) – är en annan favorit.

Vill du laga vegetariskt men samma kryddning? Byt köttfärsen mot svamp.

Eller varför inte bara steka zucchinin i skivor tillsammans med olivolja, chili och skivad vitlök. Lite timjan och rejält med pressad citron sätter sprätt på fräset.

Zucchinisoppa hittar du under mina recept.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: