Läsk och franska kvinnor

Att läsk ger övervikt är väl ingen direkt nyhet men att USA baserade forskare föreslår läskskatt är nytt om än inte förvånande. Se Anna Bratts DN artikel. Genomsnitts konsumtionen av läsk  i Us är skyhög – flera burkar om dagen. Så det kanske fungerar.

Sötma triggar suget, även konstgjord sötma typ sötningsmedel ger ökat sug. Flytande kcal ger ingen mättnad men hur ställer man sig då till juice? Mängden socker är där lika hög som i läsk om än icke tillsatt socker och fiberhalten nästan lika liten. Flera stora glas juice om dagen ger lika stor övervikt. Som alltid är det en mängdfråga. Därför över till:

Franska kvinnoparadoxen. Efter  resan i Portugal blir jag än mer övertygad om att det är något speciellt med franska kvinnor. Tror att den enda grupp turister (även inhemska) som överlag inte tycktes lida av övervikt var fransmännen. Som lätt överviktig svenska kände man sig smal vid jämförelse med framförallt britterna och amerikanarna.

Paradoxen med franska kvinnor är att de äter fel enligt samtliga modedieter och SLV.s rekommendationer och ändå är de smala. Minimal frukost – ett vitt bröd, marmelad, kaffe . Tre rätters lunch och sen trerätters middag. Oftast vin till såväl lunch och middag. Inga mellanmål. Hemligheten är portionsstorlekarna. Tre rätter behöver inte betyda mer mat bara olika sorters mat.

Eller tror ni man blir fet om man äter som de franska kvinnorna som satt bredvid oss i den fanastiska miljön på ”Estrela de  Sé” vid Largo de Santo Antiónio da Sé 4, Lissabon?: Varsin soppskål med mustig grönsakspuré som förrätt, en delad portion friterad bacalhau med ris och sallad och som dessert två skivor färsk ananas. Den lilla flaskan (37 cl) rött vin var halvfull när det lämnade bordet närmare två timmar senare.

Mindre mat men mer måltid är kanske lösningen? Små portioner avnjutna i vacker, rofylld miljö som tar tid att äta istället för det ständiga ”betandet” som gör oss varken hungriga eller mätta tror jag på. Färre snabbmatshak och färre fikaställen, färre mellanmål och framförallt färre ensidiga mirakelkurer. 

Vem forskar om det? Vem föreslår bättre råvaror men kanske enklare mat och längre lunchraster?

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: