Zucchinisoppa med rostade brödtärningar

En riktig festsoppa som fungerar bra även till vardags. Len i smaken och konsistensen och vackert ljusgrön.  Kallas också Grönlingens zucchinisoppa eftersom barnen på ”vårt” dagis älskade den.

4 port

4 små (800 g) zucchinier

1 liten purjolök

1 buljongtärning eller 1 msk fond

1 vitlöksklyfta

1 tsk timjan

1-2 dl crème fraiche

1 dl gräslök eller persilja

salt, peppar

Rostade brödtärningar:

6 skivor rostbröd

2 vitlöksklyftor

1-2 msk god olivolja

(gourmésalt)

Skölj och strimla zucchini och purjolök.

Koka grönsakerna precis mjuka i vatten och smulad buljong.

Häll av kokvattnet men spar det. Kör grönsakerna till mos i matberedare eller pressa genom en potatispress.

Blanda grönsaksmoset med kokvattnet. Pressa i vitlök och tillsätt timjan. Rör också i crème fraiche. Späd med vatten till lagom soppkonsistens. Koka åter upp och smaka av med salt och peppar.

Strö över hackad gräslök eller persilja.

Servera soppan med rostade brödtärningar: Rosta brödet i en vanlig brödrost. Gnid skivorna med ituskurna vitlöksklyftor. Droppa över lite, lite olivolja och gärna några korn gourmésalt. Skär i tärningar.

Strö brödtärningarna över soppan i tallrikarna.

Veganvariant: Byt crème fraiche mot silken tofu eller sojagrädde.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: