Biff eller Thailand

En mindre biff (140 g) om dagen i ett år ger ett lika stort CO2 utsläpp (1 ton )som en halv Thailandresa dvs. man kan flyga dit men inte hem. Detta och mycket annat fick vi reda på vi som besökte Naturvårdsverkets seminarium – Har konsumenten möjlighet att agera hållbart?

Alla var överens om att käka nötkött och flyga är de riktigt stora klimatbovarna i svenskens vardag. Hur får vi svensken att ändra sig utan att moralisera och skuldbelägga var slutklämmen i alla myndighetspersoners, debattörers och forskares föredrag.

Fel, fel. Helt fel ställd fråga vill jag hävda.

Har någon försökt åka tåg istället för att flyga inom Europa? Det som tar 10 minuter framför datorn att sy ihop när det gäller flygresan är omöjligt när det gäller tåg. Inga tidtabeller, ingen möjlighet att beställa vare sig färd eller platsbiljetter och dessutom så blir det mångdubbelt dyrare.  Inte ens inom Sverige är det billigare att åka tåg än bil om är två.

Och hur bra kulinariskt och miljömässigt är veggomaten. Kanske superb hemma men defintivt inte ute…Hur ofta får man lust att välja grönt istället för rött kött?

Den självklara frågan är förstås: Hur ska det bli möjligt och kanske till och med lätt för den enskilde att leva hållbart och välja klimatklokt. Vill man lösa ett problem måste man lära sig att ställa de rätta frågorna.

En fundering till:  Statssekr. i miljödepartementet menade att staten inte skulle skapa opinion i miljö- och klimatfrågor. Informera räcker. Jag måste säga att jag är glad att staten inte tyckte detsamma när det gällde bilbälten, rökstopp, åldersgränser för alkohol, vaccination…

Till sist: lunchtallriken var supergod. Delikat mozzarellalasagne, potatis- och quinoasallad, frasig falafel, surdegsbröd. Ingen saknade köttet!

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: