Kanelbullen som inte bara är god…

Ser att var och varann tidning har recept på kanelbullar inför Kanelbullens dag i morgon. De olika bagarna övertrumfar varandra med smaskigheter i form av mandelmassa, olika nötter, exklusiva sockersorter, specialdegar och massor av smör. Men vad smakar det om man fyller en bulle med halv kilo smör (degspadet är på 3 dl!). Se blandat annat DN söndag. Tycker trots allt att en seg, fluffig deg med bit i är godast. Och det som är det speciella med svenska kanelbullar och som skiljer bullen från wienerbröd…

Därför kan jag inte vara annat än motfalls och bjuda på mina kanelbullar fyllda med äppelrasp, rårörs- och vaniljsocker. Och detta blir en synnerligen läcker, syrlig och saftig fyllning. Dessutom blandar jag lite havrekli i mjölet för att få extra smak på själva degen. Baka ut dem antingen som en krans eller som vanliga bullar…

Det här behövs till 2 kransar eller 40 (ganska ) stora bullar: 5 dl mellanmjölk (eller den mjölk du har hemma), 100 g smör eller 1 dl flytande margarin, 1 paket röd jäst (50 g), 1 dl socker, 2 tsk malen kardemumma, 10-11 dl vetemjöl special (Saltåkvarn tycker jag är bäst), 2 dl havrekli (Änglamark), 1 tsk salt. Fyllning: 4 stora eller 6 mindre äpplen, 3-4 msk rårörssocker, 1 msk vaniljsocker, 2 msk malen kanel. Pensling: 1 uppvipat ägg, mandelspån, pärlsocker

  •   Gör så här: Häll mjölk, klickar av smör, smulad jäst, socker och kardemumma i en stor degskål. Rör tills jästen löst sig. Du behöver inte ljumma mjölken eller smälta smöret.
  • Mät upp och häll på vetemjöl, havrekli. Ta den mindre mängden vetemjöl om du är en van bagare och inte har något emot kladdiga degar. Arbeta degen länge och kraftig i 10 minuter. Jag använde elvispens degkrokar. Min älskade Hugin köksmaskin från 1977 är trasig…
  • Tillsätt saltet och hög hastigheten på maskinen/elvispen något och arbeta i ytterligare 3 minuter.
  • Jäst övertäckt till knapp dubbel storlek. Kolla att degen känns pösig.
  • Ta upp på bakbord. Dela i två delar. Kavla ut varje del till en platta ca 35 x 40 centimeter på mjölat underlag.
  • Riv hälften av äpplena på grövsta sidan på råkostjärnet, rseten till nästa degplatta. Du behöver inte skala och kan riva ända in till kärnhuset.
  • Fördela äppelraspet på plattan, strö över rårrörs- och vaniljsocker, kanel. Rulla ihop.
  • Dela antingen varje rulle i 20 bitar och lägg i smorda pappersformar eller forma till en krans. Klipp snippar och fläta och du vill göra en flätad krans.
  • Låt jäsa övertäckt tills degen reser sig snabbt efter ett lätt tryck med pekfingret.
  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.
  • Grädda till vacker färg. Bullarna i cirka 7-8 minuter, kransen i 20 minuter. Tänk också på att sänka temperaturen till 200 grader efter 5 minuter om du gräddar en krans.
  • Låt svalna under bakduk.
About these ads

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 38 andra följare

%d bloggers like this: